Region: Počty uprchlíků v kraji klesly (TV Západ)

V Karlovarském kraji od začátku války na Ukrajině na konci února prošlo Krajským asistenčním centrem téměř 14 tisíc uprchlíků. V současné době ale na území kraje pobývá až o třetinu méně Ukrajinců. Předpoklad vychází z proběhlého průzkumu v jiném z krajů, kde se porovnávala data ze systému s fyzickou kontrolou.

dezinfekce

V Karlovarském kraji od začátku války na Ukrajině na konci února prošlo Krajským asistenčním centrem téměř 14 tisíc uprchlíků. V současné době ale na území kraje pobývá až o třetinu méně Ukrajinců. Předpoklad vychází z proběhlého průzkumu v jiném z krajů, kde se porovnávala data ze systému s fyzickou kontrolou. 

"Ten závěr je takový, že zhruba třetina uprchlíků už se nevyskytuje. To znamená, buď se přesunuli jinam nebo odešli zpět na Ukrajinu. Aproximativně toto číslo můžeme uplatnit i v Karlovarském kraji s tím, že ale daleko přesnější údaj by nám měli dát zápisy do základních škol, které proběhnou na začátku května. S tím, že tam se dozvíme reálnou potřebu míst v základních školách, o kterou ti uprchlíci fakticky žádají pro své děti. A to bude asi nejlepší zpřesnění, protože dnes v tom humanitárním systému HUMPO máme až na jednotlivé obce rozpad jednotlivých počtů uprchlíků, počet dostupných míst ve školách, zdravotnictví a trh práce. Ale ta data musíme korigovat zhruba tímto koeficientem, zejména počet uprchlíků, protože ti uprchlíci prostě migrují, ať už jinam anebo zpět," popsal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Nejdůležitějšími oblastmi pro zvládnutí náporu příchozích je podle odborníků zdravotní péče, ubytování, pracovní příležitosti a kapacita školských zařízení. 

"Obecně – úzké hrdlo je u zdravotní péče o děti, kde těch pediatrů i před ukrajinskou krizí byl nedostatek, nyní je o to větší. Netýká se to určitě té urgentní ambulantní péče, ale může se to týkat těch preventivních prohlídek, které se třeba budou muset časově natáhnout. A pak je to určitá disproporce v některých částech regionu, která se týká dostupnosti základních škol. Týká se zejména Mariánských Lázní a některých částí Karlových Varů. Jinak ta kapacita je poměrně dostupná," přiblížil Kulhánek. 

Ubytování si prostřednictvím Kraje našly necelé 4 tisícovky běženců. Kapacity zatím dostačují, přes prázdniny se využijí i internáty středních škol. Zaměstnanost příchozích je podle oficiálních dat vysoká. Z odhadovaných 7-8 tisíc jich už čtvrtina pracuje. 

"Úřad práce pravidelně aktualizuje, ta čísla rostou. Dneska jsme na nějakém čísle 1850 uprchlíků našlo své pracovní uplatnění. Což když si vztáhneme k té produktivní části populace uprchlíků, tak je to poměrně vysoké číslo. Protože z toho celkového čísla uprchlíků v kraji musíme odečíst děti, seniory, jednotky mužů, ale 1850 uprchlíků zapojených do pracovního procesu je velmi dobrý výsledek," dodal hejtman. 

Dosud Kraj vynaložil na řešení uprchlické krize zhruba desítky milionů korun. Předpokládá, že většinu ale zpětně získá ze státního rozpočtu. 

"Obecně řečeno jsme zhruba na 50 milionech korun, z čehož 30 milionů zhruba tvoří refundace za ubytování, to už běží, zbývajících přes 20 milionů korun bude, jak jsme byli ujištěni dnes na poradě s ministrem vnitra a dalšími rezorty, řešeno neprodleně ze státního rozpočtu. Kdy už se nebude odkládat toto jednání a stále platí příslib, který zazněl zhruba před dvěma měsíci z Ministerstva financí, že tyto náklady budou krajům refundovány. Jsou to náklady spojené zejména s provozem Asistenčního centra a všech nákladům s tím spojených – nájmy, energie, osobní náklady – plus jsou to nákupy, které jsme dělali ve spojitosti s krizí," doplnil hejtman Petr Kulhánek. 

Souhrnné informace ze všech možných oblastí pomoci najdou zájemci na podstránce krajského webu na adrese v textové části reportáže. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy