Region: Očkování překonalo hranici 200 tisíc dávek (TV Západ)

V Karlovarském kraji pokračuje preventivní očkování proti covid-19 v několika centrech a zapojili se praktičtí lékaři. Podle propočtů by do podzimu mělo být naočkováno dostatek obyvatel pro dosažení tzv. kolektivní imunity.

dezinfekce

"Včera se nám podařilo aplikovat 200tisící dávku. Neznamená to, že 200 tisíc lidí je ukončeno, proočkováno. Lidí, kteří mají i druhou dávku, je dnes 70 tisíc. Tempo odpovídá zájmu. Dnes máme volnou kapacitu, máme velmi málo lidí, kteří čekají na termín. Z tohoto pohledu očkujeme správným tempem. To, co bychom rádi dosáhli, řekněme tří čtvrtin proočkované populace, tak nevím, zda se úplně podaří vzhledem k zejména nižšímu zájmu mladších věkových skupin," shrnul dosavadní průběh vakcinace hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Vakcinace probíhá ve všech věkových skupinách od 16 let.

"Poběží tak celé prázdniny v očkovacích centrech, která jsou tomu přizpůsobena, plus u praktických lékařů. Otázkou je zatím, jak bude vypadat případné přeočkování na podzim. Tyto informace bychom měli z Ministerstva zdravotnictví dostat v průběhu července. Zároveň v průběhu prázdnin bude také spuštěno očkování mladších dětí od 12 do 16 let," doplnil informaci hejtman. 

Dodávky vakcín pokračuje podle předběžných plánů. 

"My aktuálně týdně dostáváme do regionu zhruba 8 tisíc dávek vakcíny Pfizer + další vakcíny, jejichž množství se ale řekněme velmi liší a není tak signifikantní. Od příštího týdne bychom měli dostávat 9 tisíc       Pfizeru. Tzn., že to opět může urychlit tempo. Otázka je, zda ještě bude dostatek lidí, kteří se chtějí očkovat. Snažíme se je motivovat různými informačními kanály tak, abychom jsme během prázdnin dosáhli té úrovně proočkování k dosažení kolektivní imunity," dodal hejtman Petr Kulhánek. 

Situace s očkováním v krajích se příliš neliší, největší zájem o očkování projevily skupiny 40 + a 50+. V Karlovarském kraji nedochází k problémům, že by imobilní zájemce o očkování nemohl vakcinaci absolvovat. Mezi lidi vyjíždí praktici, dříve po Domovech pro seniory vyrážel i mobilní očkovací tým. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy