Region: Nový hejtmanský řetěz tvoří specifické materiály (TV Západ)

Na tiskové konferenci představili zástupci kraje novou insignii, kterou je hejtmanský řetěz. Ten dosud chyběl pro slavnostní příležitosti a jeho výroba vyšla na zhruba 240 tisíc korun. Použití materiálů a jejich tvary znázorňují přírodní zdroje a specifika Karlovarského kraje.

dezinfekce

„Ty nosné segmenty či ty dva díly jsou v jednom případě symbolika tří vln, což je vyrobeno z akvamarínu, křišťálu a záhnědy. Naproti tomu, ty tvrdé materiály prolamované rovné plochy, tak ty jsou symbolem vřídlovce, různých rud a uhlí, a to je slovenský opál černohnědý a slovenský dřevitý opál, který symbolizuje vřídlovec. Měl jsem různé dodavatele jako firmu Polívka na odlévané díly, broušené kameny, rytec tak, jako atypicky broušené výbrusy, pan Jan Kroupa v Turnově a pak jsem ještě spolupracoval s místní úžasnou sklárnou Moser, s panem ředitelem Petrem Larvou a s jejich nejlepšími brusiči a rytci,“ popsal tvůrce řetězu šperkař a pedagog Petr Vogel. 

Řetěz obsahuje i povinné znaky státu a kraje. Oproti jiným hejtmanským řetězům klade větší důraz na přírodniny.

„Viděl jsem nějaké – skoro všechny. A musím říci, skromně a upřímně, že řetěz mi přijde jedinečný a jediný tím, že samozřejmě v použití kamenů - vůči těm jiným je netradiční a je více odkázán na úžasné přírodní zdroje a památky tady. Jiné řetězy mi přijdou, že je tam přeci jen toho kovu a plechu daleko více a ne vždy vyjadřují specifičnost kraje,“ dodal Vogel. 

Insignii je možné upravit délku řetězu přesně na konkrétní osobu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy