Region: Nominujte do soutěže alej, která vás chytla za srdce

Najít nejkrásnější stromořadí, upozornit na ta, kterým hrozí zánik, či představit mladé aleje, jež lidé do krajiny vysadili teprve nedávno. To je cílem ankety Alej roku, kterou pořádá spolek Arnika již 13. rokem. Nominace je možné odevzdávat do 26. října, tak neváhejte a přihlaste své oblíbené stromořadí.

dezinfekce

Nezáleží na tom, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. Nominovat stromořadí může kdokoliv – jednotlivec, škola, spolek, neziskovka, firma. Stačí na webu ankety vyplnit formulář, kam vložíte fotografii, uvedete druh stromů a podělíte se o příběh aleje, ať už osobní nebo z historie. Na podzim pak proběhne veřejné hlasování.

Každý rok je vybráno celkem 14 vítězů, a to vždy jeden z každého kraje. Alej s celkově největším počtem hlasů se stává i celorepublikovou vítězkou. V této aleji se na konci ročníků pořádá Alejová slavnost. V rámci ankety probíhá také fotosoutěž. Autoři vítězných nominací a fotografií získají hodnotné dary od podporovatelů ankety. Vloni lidé z kraje vyslali do soutěže jen dvě stromořadí – dubové, které vede od hráze Bílé vody do Chodova, a ovocné u Verušiček. Letos je nominována zatím pouze jedna alej, a sice u Svatavy poblíž jezera Medard. Jiří Korbel, který jí do soutěže nominoval, navíc upozorňuje na její ne úplně nejlepší kondici.

Zdroj: Krajské listy

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy