Region: Na podporu drobných památek půjde 20 milionů korun (TV Západ)

Dvaapůlkrát více financí na obnovu památek letos poskytne Karlovarský kraj. I tak nebudou finanční prostředky stačit na pokrytí všech došlých žádostí.

dezinfekce

"Obnova kulturních památek a památkově hodnotných míst pro nás byla jednou z priorit, proto jsme už meziročně navyšovali podporu. Tuším, že když jsme přišli na kraj, bylo to někde na úrovni 8 milionů korun, my jsme šli do roku 2022 se 14 miliony s tím, že když bude možnost, tak ještě navýšíme. Z přebytků tam dáváme dalších 6 milionů, tzn. celkem 20 milionů jde do území na rekonstrukce těch drobných památek. Ta poptávka je stále výrazně vyšší, ale myslím si, že alespoň takto můžeme eliminovat to podfinancování této údržby," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Ministerstvo kultury oznámilo, že kvůli šetření nebude pro letošní rok vyhlášen program obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Navýšení kraje ale s tímto krokem Ministerstva přímo nesouvisí.

"Toto rozhodnutí ale padlo dříve, než Ministerstvo ten dotační titul zrušilo. Aspoň je to nějaká pomoc, substituce, ale rozhodně si nemyslím, že to ze strany Ministerstva kultury bylo dobré rozhodnutí, protože už takhle kulturní památky jsou v ne dobrém stavu a tím se ta údržba ještě zpomalí a zhorší," kritizoval krok hejtman Kulhánek. 

Do programu pro poskytování dotací z rozpočtu Karlovarského kraje na obnovu a využití kulturních památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí přišlo 90 žádostí v celkovém objemu 45 milionů korun.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy