Region: Na pátou návštěvu kraje přijel prezident Zeman (TV Západ)

Na již pátou oficiální návštěvu Karlovarského kraje přijel v úterý 19. března prezident ČR Miloš Zeman. Třídenní program zahájil setkáním s vedením kraje, zastupiteli a komunálními politiky.

dezinfekce

Během úvodní řeči hejtmanky kraje Jany Mračkové Vildumetzové došlo k připomínce postupné výstavby klíčové komunikace D6, hospice v Nejdku, a také plánované společné návštěvy Císařských lázní.

„A ráda bych požádala o podporu toho, o čem jsme již dnes měli možnost spolu hovořit, a to je, že Karlovarský kraj nemá stanoviště letecké záchranné služby. Mají ho všechny kraje kromě kraje Karlovarského a Zlínského. Ministerstvo zdravotnictví přiznalo, že v Karlovarském kraji není dostatečné pokrytí leteckou záchrannou službou. Karlovarský kraj nemá traumacentrum a nemá fakultní nemocnici. Záchrana lidského života je to nejdůležitější. Byla bych velmi ráda, pokud byste promluvil, protože mělo to podporu ministra zdravotnictví, ale nemělo to bohužel podporu náčelníka Generálního štábu, který se vyslovil, že již stroje, které používají, jsou na okraji životnosti a že nemá personál,“ požádala o pomoc prezidenta hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. 

Prezident Zeman se ve své řeči dotkl stejných témat a přidal i úvahu nad znakem kraje.

„Máte ve znaku, přátelé, jednak lázeňství a jednak zkřížená kladívka, tedy hornictví. Pokud jde o lázeňství, vím, že z Karlových Varů částečně odešli Rusové, vím, že uvažujete nahradit je arabskou klientelou – no, proč ne, když se vám to líbí, ale protože jsem považován za čínského agenta a protože jsem si všiml, že počet čínských turistů se u nás zvýšil o 30 %, tak budu rád, teď – příští měsíc jedu opět do Číny, když nepojedou jenom do Prahy nebo Českého Krumlova, ale když se zastaví v Karlových Varech a okolí, protože o nich se říká, že platí daleko lépe než Rusové a zdržují se pobytově déle než Rusové. Takže to může být zajímavá klientela a každý z nás se musí snažit bez ohledu na nějaké zprávy BIS, aby k nám jezdilo, co nejvíce movitých zahraničních turistů. A teď k těm zkříženým kladívkům. Pokud je zde nějaký zadaný aktivista, tak se mě možná bude snažit lynčovat, ale já to přesto řeknu. Patřím ke konzervativcům ve smyslu energetického mixu. Nejsem vůbec přesvědčen, že obnovitelné zdroje mají budoucnost. Jejich dosavadní rozmach je dán především tím, že jsou bohatě dotovány na rozdíl od jiných energetických zdrojů a tím se pokřivuje tržní prostředí. Ať jsou solární panely na střechách, ale ať nepokrývají ornou půdu, protože tam prostě nepatří. To je můj názor, který samozřejmě nikomu nevnucuji. Pokud jde o těžbu, přečetl jsem si, že stále ještě největším podnikem v Karlovarském kraji je Sokolovská uhelná a že průměrný plat v této společnosti je 34 tisíc korun. Což je vysoko nadregionálním, ale dokonce i nad celostátním průměrem. Proč tedy zabíjet slepici, která snáší zlatá vejce. Uhlí je naše národní nerostné bohatství. A ta hysterie, kterou vidím zejména v Německu, Energiewende, špatně skončí. Už dnes má Německo nejdražší elektrickou energii, což jistě víte. A až odstaví uhelné, příp. i jaderné elektrárny, tak, protože vítr občas nefouká, slunce občas nesvítí, budou muset energie dovážet. A odkud ji budou dovážet? Inu, z České republiky. Takže doufám, že na tom vyděláme, pokud se nezblázníme a neuděláme totéž,“ varoval prezident.

A přidal také důvody, kvůli kterým zvolil některé obce k návštěvě.

„Protože jsem tady, na Karlovarsku, projel všechny významné obce, za těch pět návštěv, a nikdo si nemůže stěžovat, že tam prezident nebyl, tak teď už snad mám právo poděkovat. Tzn. jet tam, kde jsem dostal nejvíce hlasů, což také učiním. Svoji návštěvu ukončím v obci, kde mě dali 90 % hlasů. Je to sice malá, ale velmi inteligentní obec,“ zavtipkoval prezident Zeman.

Poté prezident odpověděl na několik dotazů z pléna. Mimo jiné na zaměstnanost, stav památek, zastavení projektu ZEVO v Chebu nebo úbytku obyvatel kraje. Na to odpověděla také hejtmanka kraje.

„Tady máme ponejvíce starší populaci, jde zde asi 60 tisíc seniorů. Když se podíváte ohledně toho úbytku, tak ten největší problém je takový, že nám bohužel více lidí zemře a méně se narodí. To je vždy ten největší rozdíl, který nám způsobí úbytek obyvatel. Proto tolik potřebujeme veřejnou vysokou školu a právě proto budeme navazovat na pilotní školu, na leteckou školu pilotů civilních letadel, protože právě piloti by měli studovat na vysoké škole na Českém vysokém učení technickém,“ informovala hejtmanka. 

Poté se prezident Miloš Zeman podepsal do pamětní knihy a obdržel od hejtmanky sadu psacích per. Pak pokračoval program dle plánu návštěvami již zmíněných míst včetně obce Vintířov. Druhý a třetí den zavítala prezidentská návštěva do Kraslic a Aše. Závěrečný den pak navštívil obec Milhostov a Nový Kostel. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy