Region: Mobilní týmy provedly od pondělí přes dva tisíce odběrů

S ohledem na stále se zhoršující situaci ohledně onemocnění COVID-19 především v okresech Cheb a Sokolov požádali hasiči o pomoc při testování zaměstnanců firem kolegy z ostatních krajů v republice. HZS Karlovarského kraje má aktivované dva mobilní odběrné týmy, ty pravidelně pomáhají na odběrných místech v nemocnicích, nasazené byly rovněž v poledních dnech i na hraničním přechodu v Pomezí.

dezinfekce

Pro zvládnutí většího počtu odběrů ve firmách bylo potřeba požádat o posily. Celkem čtyři týmy, z toho tři odběrné a jeden administrativní, přijely v pondělí 15. února do Karlových Varů. Své připravené mobilní odběrné týmy poslali kolegové z HZS Pardubického kraje, HZS Středočeského kraje a HZS Kraje Vysočina. Hned první den po příjezdu a seznámení se se situací v kraji odjel jeden tým na dvanáctihodinovou noční směnu na hraniční přechod Pomezí, kde funguje mobilní odběrné místo určené především pro řidiče mezinárodní kamionové dopravy. Do Pomezí se tento tým vrátil ještě další noc z úterý na středu, poté se již zapojil k ostatním kolegům při testování ve firmách. Toto testování je určené pro zaměstnavatele, kteří mají na pracovišti více než padesát zaměstnanců a požádali o protestování svých pracovníků. Požádat mohli také starostové obcí, a to o otestování pracovníků svých školských zařízení či obecních organizací. Mobilní testovací týmy používají antigenní POC testy, které přímo na místě vyhodnocují a testovaným osobám sdělují výsledek.

Od pondělí do pátku provedli hasiči v mobilních odběrných týmech 2208 testů. Při testování byl v 57 případech zjištěný pozitivní výsledek. Jedná se o záchyt pozitivních ve 2,6 % z celkového počtu testovaných. Všichni testovaní s pozitivním výsledkem byli poučeni o dalším postupu pro zajištění karantény či dalšího potvrzovacího testu PCR metodou.

Šestnáct hasičů ze čtyř týmů se v pátek vrátilo zpět do svých krajů, vystřídají je další kolegové, kteří budou v Karlovarském kraji pokračovat v dalším testování ve firmách. Předpoklad je minimálně celý následující týden, podle situace se může žádost o vyslání testovacích týmů prodloužit i na další období.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Poznámka redakce: 
Užitečné odkazy na PDF ke stažení

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 20.02.2021 11:00




0 +
 

Hlavní zprávy