Region: Karlovarští celníci zajistili padělky herbicidních postřiků

Od začátku září zajistili celníci na tržnicích v karlovarském regionu 531 litrů herbicidních přípravků.

dezinfekce

Celníci mimo jiné provádějí kontroly zaměřené na dodržování povinností v souvislosti s vymáháním práv duševního vlastnictví a ochranu spotřebitele. Karlovarští celníci se při kontrolách tržnic, ale i v kamenných prodejnách, setkávají s různými druhy padělaného zboží, tentokrát se mimo jiné zaměřili na prodej rostlinných postřiků.  

Při opakovaných kontrolách tržnic v Potůčkách na Karlovarsku, Lipovém Dvoře u Aše, či Sv. Kříži na Chebsku, zajistili od začátku září 531 litrů (307 kusů) herbicidních přípravků ROUNDUP, jež vykazovaly známky porušení práv duševního vlastnictví. 

Rostlinné postřiky se nacházely v různých velikostech spotřebitelského balení, od 1 litru až po pětilitrové kanystry. Hodnota zajištěného zboží by v případě prodeje originálních výrobků přesahovala 200 tisíc korun. 

Z výsledků kontrol je patrné, že se nejedná pouze o podezření z porušení práv duševního vlastnictví, ale vzhledem k tomu, že celníci zajistili chemický přípravek, který není originálním zbožím, existuje zde riziko poškození nejen životního prostření, ale také zdraví osob, jež s přípravkem manipulují. 

V průběhu zářijových, ale také již říjnových kontrol, zajistili příslušníci oddělení Dohledu nad subjekty kromě rostlinných postřiků také dalších bezmála 2 000 kusů zboží, jež vykazovalo znaky padělků. Nejčastěji se jednalo o napodobeniny světoznámých značek obuvi, textilu, galanterního zboží či hraček, jejichž hodnota vyjádřená v cenách originálních výrobků by dosahovala bezmála 6,2 milionu korun. 

Celníci zboží zajistili a případy předali k dalšímu řízení právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj. 

Zdroj: Celní správa


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy