Region: Filmový festival zahajuje 53. ročník (TV Západ)

Tradiční tisková konference před zahájením Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se letos konala v prostorách Galerie umění. Důvodem podle ředitele festivalu Jiřího Bartošky následná vernisáž stovky fotografií za posledních 30 let festivalu.

dezinfekce

Zároveň přítomným zástupcům médií představil jména spojená s nacházejícím ročníkem.

„Hosty slavnostního zahájení budou – známý novozélandský režisér Taika Waititi a producent Carthew Neal, kteří v současné době natáčejí v České republice snímek Jojo Rabbit. Nový film již ohlášeného režiséra Terryho Gilliama - Muž, který zabil Dona Quijota, představí společně s ním mladá, portugalská, půvabná herečka Joana Ribeiro. Hostem slavnostního zakončení Mezinárodního filmového festivalu bude britský herec Robert Pattinson. V průběhu večera převezme cenu prezidenta MFF Karlovy Vary udělovanou výrazným osobnostem světového filmu,“ popsal prezident festivalu Jiří Bartoška.

Partnerem festivalu je i Karlovarský kraj, který zároveň připravil několik aktivit ke zviditelnění regionu pro festivalové návštěvníky. Například v Císařských Lázních.

„Kde bude také připraven „malý“ stánek, v němž najdete císařskou vanu, ve které se budete moci vyfotografovat. Bude to vana s filmovou lázní. Budete se moci obklopit filmy a já věřím, že řada lidí toho využije, přijde se vyfotit do připraveného prostoru Císařských lázní a fotografii pak vystaví na Facebooku. Zatím bude samozřejmě připravena stěna - Karlovarský kraj, jeden den nestačí. Takže všechny zvu, aby se přišli vyfotit do tzv. filmové lázně, která ke Karlovarskému kraji a filmovému festivalu bezesporu patří,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Vidět festivalové filmy budou mít i obyvatelé ve vybraných městech regionu.

„V letošním roce se v úterý 3. července bude promítat předpremiéra filmu Mama Brazil. Je to brazilský film. V minulém roce se promítalo v Sokolově, Chebu, Chodově, Mariánských Lázních a v Ostrově. Letos bude  jedno nové místo, a to bude Kyselka. Opět někdo z vedení Karlovarského kraje bude v kině přítomen. Jsme velmi rádi, protože minulý rok byla kina zaplněna, a já věřím, že i letos nejen návštěvníci festivalu, ale i občané Karlovarského kraje toho využijí a půjdou na předpremiéru filmu,“ přiblížila hejtmanka.

Další akcí kraje bude Roztančený festival ve čtvrtek 5. července od 15 hodin ve Dvořákových sadech s programem pro všechny věkové kategorie se vstupem zdarma. Poté předala zástupcům festivalu klobouky s reklamou na Karlovarský kraj. 

Primátor Karlových Varů ocenil větší využití letního kina během přehlídky.

„V letošním roce je za poslední léta největší frekvencí využito letní kino, ať už na filmové projekce nebo koncerty. Myslím si, že je to dohromady pět dní – sobota, pondělí, středa, pátek a sobota. Samozřejmě nedílnou součástí, vždy uprostřed festivalu, je festivalový večer města, a to ve středu v karlovarském letním kině. I v letošním roce pokračujeme v tradici zapojení Karlovarského symfonického orchestru vždy s nějakým významným a populárním interpretem. V letošním roce je to Ewa Farna. Věřím, že to bude divácky velmi atraktivní. Co se týče technické stránky, věřím, že i doprava - parkování v letošním roce, bude únosnější, protože je obrovská plocha na Dolním nádraží, která je k využití pro stovky osobních automobilů. Městská policie bude poskytovat informační servis, takže by se mělo městu relativně ulehčit. Samozřejmě jsme i posílili, stejně jako v minulých letech, úklid města tak, aby vždy ráno, než půjdou první zájemci o lístky a možná, že tam zastihnou poslední spící po předchozím dni, bylo město čisté a uklizené,“ slíbil primátor Petr Kulhánek.

S podrobnostmi k projekcím pak promluvil umělecký ředitel festivalu.

„První sobotu 30. června ve 22:30, jak již bylo ohlášeno na pražské tiskové konferenci, Tim Robbins, laureát křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světovému filmu, osobně uvede v letním kině Vykoupení z věznice Shawshank. Tento legendární film, který se dlouhodobě pohybuje na čele všech různých historických hodnocení a tabulek, mimochodem v roce 1995 se stal nejpůčovanějším filmem roku na VHS. O několik dní později, resp. až téměř na samotném konci festivalu, asi v pátek 6. července, uvedeme v letním kině ruský snímek Léto režiséra Kirilla Serebrennikova. Což je film, který jsme na Karlovarský festival přivezli z canneského festivalu a který vstoupí do distribuce v červenci. Film je zajímavý i tím, že jeho tvůrce Kirill Serebrennikov, od něhož jsme v Karlových Varech v různých sekcích už v minulosti uvedli několik snímků, jej sám osobně nemohl dokončit, protože byl v domácím vězení, které by naštěstí už koncem července mělo skončit. Večer 7. července uvedeme v letním kině film, kterým bude Karlovarský festival slavnostně zakončen, a sice francouzskou komedii režiséra Gillese Lellouche - Utop se, nebo plav, která nás přivádí do velice bizarního a vtipného světa mužského synchronizovaného plavání a může vám vzdáleně připomenout oblíbenou britskou komedii Donaha,“ vyjmenoval zajímavosti nadcházející přehlídky Karel Och.

Opravdovou lahůdkou pro milovníky filmu a hudby bude akce v Městském divadle ve středu 4. července.

„Tim Robbins nejenom, že uvede tři filmy na Karlovarském festivalu, ale přijede s ním i jeho kapela a bude mít v divadle, o kterém mluvil pan primátor Kulhánek, ve středu 4.7. od 21:00 hodin svůj koncert. Berou to velmi vážně, přijíždějí již v neděli a budou dva dny pilně trénovat, aby koncert dopadl co nejlépe. Vstupenky budou za 190 Kč a jsou k dispozici na hlavní pokladně od neděle 1.7. do vyprodání zásob nebo jak se to říká,“ informoval výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha. 

Své místo si postupně ve filmové přehlídce nachází i zmíněné Císařské Lázně.

„To atrium, které je dole vedle Zanderova sálu, je opravdu mimořádná věc. Každý rok jsme zahrnuti žádostmi parterů festivalu o to, aby lázně mohli využívat. Následná diskuse, co s lázněmi bude, začíná být stejně klíčová, skoro jako ta, co bude s Thermalem do budoucna. Je to pro nás velmi důležitý prostor. Poslední, co jsem chtěl říci, což tradičně říkáme na tiskové konferenci, a to jsou lístky na festival. Předprodej začíná zítra ráno v devět hodin na hlavní pokladně hotelu Thermal. Od pátku už klasicky, v zásadě od 08:00 do 20:00 hodin budou otevřeny všechny pokladny,“ doplnil Mucha.

V Lázních I. Vznikne během festivalu multužánrový pop-up klub Kaiser 53. Pro návštěvníky to bude mimo jiné i poslední možnost si prohlédnout prostory před rekonstrukcí. 

„Tím, že jsme přišli o ČEZ fest, tak jedna z ideí byla nahradit tento večerní hudební program. Oslovili jsme Vladimíra 518, významného českého hudebníka, který se svým týmem sestavil velmi reprezentativní lineup koncertů v Lázních 1. Takže po delší době opět budou moci lidé přijít na koncerty do lázní. Lístky jsem chtěl říci, časy jsem řekl, a to, že byť ČEZ odešel v únoru, tak se podařilo nahradit rozpočet jinými partnery. Díky těmto partnerům můžeme zachovat ceny vstupenek tak, jak jsme měli ve všech předešlých letech. Tzn., že cena jedné vstupenky je 80 Kč, zlevněné pro studenty je 60 Kč a cena festivalového pasu na celou dobu je 1.200 Kč tak, jak tomu bylo v minulých letech,“ uzavřel svou řeč Mucha.

Vítanou možností pro ty, kteří chtějí vidět to nejlepší, budou nedělní projekce vítězných snímků den po zakončení festivalu. Pořadatelé uvedou celkem 182 celovečerních hraných dokumentárních filmů. Veškeré aktuální informace najdete na stránkách www.kviff.com.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy