Region: Chodov jako možný zdroj obnovitelné energie

Odbornou energetickou koncepci, která má odpovědět na otázky, zda a jak lze využít městské budovy a pozemky pro výrobu obnovitelné energie, si nechá v dohledné době zpracovat Chodov. Od záměru si slibuje, že v budoucnu ušetří za nákup energií a zvýší svou soběstačnost.

dezinfekce

Na zpracování koncepce už město požádalo o půlmilionovou dotaci. „Pokud budeme chápat Chodov jako jednu velkou elektrárnu, je třeba vědět, kolik je schopna vyrobit energie, jak ji hospodárně využít, jak ji distribuovat a jak ji využít v městských objektech,“ upřesnil starosta Patrik Pizinger, jaké odpovědi by měla studie přinést.

Na zhruba dvacítce městských budov by mohlo pak časem vyrůst několik solárních elektráren, možná takových, jakou nyní město chystá na své škole v Husově ulici. Pilotní projekt v této oblasti tam počítá s takzvanou biosolární střechou, kterou má tvořit vegetace a fotovoltaické panely.

Soláry na střechách vyrobí podle starosty nejvíce elektřiny především v období, kdy bývá její spotřeba nejnižší, jako například o prázdninách. „Chceme tedy řešit i zasíťování celého města a možnost napojení obnovitelné elektřiny třeba na síť veřejného osvětlení,“ poznamenal starosta s tím, že celý tento záměr je dlouhodobý a drahý proces, při němž chce město maximálně využít dotačních peněz.

Zdroj: Město Chodov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy