Region: Chebský herec se vydává zdolat Everest

Nejnovějším přírůstkem do repertoáru Západočeského divadla bude EVEREST, autorská výprava Davida Beneše na nejvyšší horu světa. Inscenace o historii dobývání Himalájí a o lidské nezdolnosti se bude hrát v komorním prostoru studia d, kde se kvůli omezené kapacitě hlediště jako obvykle uskuteční premiéry hned dvě – v pátek 11. a v sobotu 12. listopadu

dezinfekce

Diváci budou moci sledovat životní příběhy tří legendárních horolezců, George Malloryho, který byl po 1. světové válce jedním z prvních, kteří se na Everest vypravili, Edmunda Hillaryho, jenž spolu s Tenzingem Norgejem jako první člověk na světě vystoupal až na vrchol, a Reinholda Messnera, kterému se totéž podařilo jako prvnímu bez podpory umělého kyslíku. 

Proč se vlastně lidé snaží dobývat nehostinné vrcholy? Jaké pocity doprovází namáhavý výstup a jak si svůj triumf horolezci užívají? Jakou cenu za své úspěchy platí? A mají vůbec ošlehaní horalové smysl pro humor? Na tyhle všechny otázky se Everest pokouší alespoň zčásti odpovědět. 

Pro herce Davida Beneše je projekt velmi osobním, celý text si sám napsal a na jevišti bude stát v rolích všech tří horolezců téměř po celých 65 minut sám (s drobnou výpomocí Petra Bařiny v roli pořadatele). Už před 15 lety si ovšem žánr one man show vyzkoušel při svém předchozím sólovém projektu Patama k výbuchu. 

Režie se tentokrát ujala kmenová dramaturgyně Západočeského divadla Martina Pokorná, o scénu a výběr kostýmů se postarala výtvarnice Markéta Fléglová.  Celá trojice Beneš/Pokorná/Fléglová pak spolupracovala při tvorbě koláží, jejichž projekce tvoří důležitou součást scény, dotvářejí atmosféru, vysvětlují některé historické souvislosti a místy i vtipně odlehčují a glosují. Hudbu k inscenaci, inspirovanou tradičními tibetskými nástroji, složil Jiří Švec.

Západočeské divadlo v Chebu je tradičním hostitelem bienále monodramat a sólových hereckých projektů Divadlo jednoho herce. Everest by se měl v příštím roce stát domácím příspěvkem k 23. ročníku této prestižní přehlídky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy