Reakce hejtmana k vyjádření premiéra Vlády ČR ohledně možného převozu pacientů do SRN

Během dnešního dne premiér Andrej Babiš informoval média o tom, že Karlovarský kraj, respektive koordinátorka intenzivní péče nepožádala o převoz pacientů s COVID-19 do SRN. Proto dosud stát, i přestože má rámec spolupráce s německou stranou vytvořený, situaci neřešil.

dezinfekce

"Nerozumím, z jakého důvodu pan premiér zmiňuje krajskou koordinátorku pro intenzivní péči, a to, že měla požádat o aktivaci spolupráce na převozech pacientů do SRN, když vedení Karlovarského kraje a já osobně, od začátku ledna žádáme nejen premiéra Andreje Babiše, ale i ministra zdravotnictví Jana Blatného o to, aby nám tato spolupráce s našimi bavorskými protějšky a příhraničními nemocnicemi byla ze strany státu umožněna. Ministra zdravotnictví jsem o to prosil mimo jiné během jeho návštěvy chebské nemocnice 4. 2. 2021. Jeho odpověď byla taková, že v případě hraniční kapacity intenzivní lůžkové péče v ČR stačí můj telefonát a aktivace spolupráce s Německem se rozběhne," uvedl Petr Kulhánek. 

"Včera, v úterý 16. 2., jsem na videokonferenci členů vlády s hejtmany tedy upozornil na to, že se k hraniční kapacitě intenzivní lůžkové péče v ČR už nyní blížíme a výhled není příznivý ani na další dny. Znovu jsem proto zopakoval svůj apel na aktivaci spolupráce s Německem na převozech pacientů. A k svému velkému překvapení jsem se dozvěděl, že rámec pro tuto spolupráci pan premiér vytvořil a převozy by byly možné, ale koordinátorka o ně nepožádala. Měl jsem za to, že pro členy vlády je klíčové oficiální stanovisko Karlovarského kraje a osoba koordinátora v tomto procesu nehraje žádnou roli. Okamžitě jsme oslovili bavorskou stranu, abychom mohli začít jednat s příhraničními nemocnicemi," uvedl dále hejtman.

"My jsme postupovali po celé uplynulé období v kontextu dohody s vládou. Koordinátorka intenzivní péče komunikovala s Národním dispečinkem lůžkové péče o potřebě převozů v rámci ostatních regionů České republiky přesně podle instrukcí Centrálního řídícího týmu, řešila a řeší situaci s transporty uvnitř regionu. Vedení kraje opakovaně apelovalo na vládu ohledně možnosti aktivovat pomoc s Německem. O spolupráci se SRN průběžně hovoříme ve smyslu nastavení mechanismu možné přímé domluvy mezi nemocnicemi bez nutnosti zapojení vlády a velvyslanců či konzulů. Znovu říkám, že transfery pacientů do SRN nejsou jedinou spásou, která může ulehčit našim nemocnicím. Ale je to další nástroj společně s mezikrajskými převozy v ČR, jak situaci zlepšit. A věřím, že se nám to i přes neustálé dohady na české straně nakonec podaří dotáhnout do konce," věří Petr Kulhánek.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Poznámka redakce: 
Užitečné odkazy na PDF ke stažení


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy