Pro půjčku nemusíte nikam chodit. Stačí vám počítač nebo mobilní telefon

Plánujete si na něco půjčit peníze? V tom případě si nejprve dobře rozmyslete, jak chcete s půjčenými penězi naložit.

dezinfekce

Půjčkou vám totiž vzniká závazek, který budete muset splácet, obvykle po měsíčních splátkách. Také celková cena půjčky bývá vyšší, než je samotná půjčená částka, proto by měly být tyto peníze využívány vždy obezřetně na to, co je opravdu nutné. Půjčování peněz i na spotřební věci je však dlouhodobým fenoménem, a tak v konečném důsledku je to vždy především na každém, jak se rozhodne řídit své osobní finance.

Půjčit si můžete na co chcete, ale musíte na to mít

Skutečnost, že si dnes půjčujeme i na spotřebu, je dána určitou zhýčkaností a tím, že prostě musíme mít vše hned. Tento trend ostatně přišel ze západu, kde je úvěrování často mnohem více zakořeněno ve společnosti, než je tomu právě u nás. Když už se rozhodnete půjčit si peníze, vždy je především klíčové, abyste si uměli spočítat, že budete mít na splácení půjčky. Není tedy až tak podstatné, zda si půjčíte na spotřební věc nebo ne, ale musíte to zkrátka umět zaplatit. V opačném případě by to mohlo znamenat: 

  • Zhoršení finanční situace

  • Uplatňování sankcí či exekuce kvůli nesplácení

Je nutno počítat například s tím, co pro vás taková půjčka bude znamenat, pokud budete mít například nenadálý výpadek příjmů. V takovém případě může dojít ke zhoršení finanční situace, nutnosti odepírat jsi na jiných často nutných výdajích a v konečném důsledku vás to může přivést až do problémů se splácením. Zde pak dochází k uplatňování sankcí za nedodržování splátkového kalendáře nebo v nejhorším případě může dojít až k návštěvě exekutora.

Rychlé a snadné vyřízení bez nutnosti kamkoliv chodit

Právě s ohledem na touhu mít věci hned, jsou stále tolik oblíbené nebankovní půjčky. Často se označují také jako půjčky ihned, které můžete získat u většiny nebankovních společností v podstatě okamžitě. Navíc vám na to bude stačit pouze: 

  • Počítač nebo mobil

  • Internetové připojení

Je tomu skutečně tak, v dnešní době vůbec není potíž vyřídit půjčku během několika málo minut a pár kliknutí myší nebo ťuknutí do telefonu a skoro obratem mít peníze na účtu. Právě snadnost vyřízení by ale také měla vést k vyšší obezřetnosti, protože co je jednoduché je snadno dostupné a jak jsme si řekli, půjčka je sice dobrý sluha, ale může být také zlý pán. V dnešní době už nicméně nejsou například prakticky možné půjčky bez doložení příjmů nebo půjčky, které se neopírají o nahlížení do registrů dlužníků. Také nebankovní společnosti dnes mají povinnost kontrolovat výši vašeho příjmu a podívat se na to, zda nemáte nějaké problémy se splácením jiného úvěru nebo jiné škraloupy z minulosti. Takoví klienti by dnes půjčku již běžně neměli dostat, což slouží i pro ochranu jich samých.

Půjčky pomohou v nenadálých životních situacích

Došly vám peníze ne zcela vaším vlastním přičiněním, přičemž jste neměli žádné úspory? Je to samozřejmě poučení do budoucna, že úspory a určitý finanční polštář nelze podceňovat a je dobré jej mít. Někdy se ovšem sejde více událostí, které nakonec vyústí k vyčerpání našich financí. Někdy k tomu stačí, aby se třeba zaměstnavatel zpozdil s výplatou, což rozhodně není vaše vina. Je to nicméně poté především váš problém. Tady může pomoci půjčka do výplaty, která může být vhodná k překlenutí momentálně napnutého domácího rozpočtu. Může se hodit také tehdy, kdy jednoduše z důvodu větších nenadálých výdajů nevyjdete s výplatou tak, jak si obvykle plánujete.

Pozor na podmínky

Ať si ale vezmete libovolnou půjčku, vždy si pozorně přečtěte její podmínky a výši případných sankcí, abyste v případě nesplácení neměli na krku velký problém. Důležitá je také výše RPSN, která nám určuje celkovou výhodnost půjčky. Pokud je RPSN v tisících procentech, nejedná se o výhodnou půjčku a je vhodnější se poohlédnout jinde.

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 06.05.2020 16:11



0 +
 

Hlavní zprávy