Před 75 lety zemřel v koncentračním táboře Osvětim Rudolf Wels

Rudolf Wels - český architekt židovského původu, byl autorem např. Hornického domu v Sokolově.

dezinfekce

Rudolf Wels, autor Den památky vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi – Březince v roce 1944 připadá právě na 9. březen. Rudolf Wels byl 30. ledna 1942 s manželkou Idou a synem Martinem převezen transportem V. do Terezína a 6. září následujícího roku odeslán transportem do koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau, odkud se již nikdo z rodiny nevrátil.

Rudolf Wels byl žákem vídeňského architekta Friedricha Ohmanna a světoznámého architekta Adolfa Loose. Tvořil v Karlových Varech, Sokolově a v Praze. Byl rovněž návrhář skla Moser a působil i jako filmový architekt. Mezi jeho nejznámější stavby patří právě Hornický dům v Sokolově a Lázně VI. v Karlových Varech. Ty už ale neexistují, budova byla kvůli špatné statice zbořena. Z řady jeho karlovarských staveb patří mezi jeho nejzdařilejší práce budova nemocenské pojišťovny (v současnosti poliklinika) na náměstí Milady Horákové a lázeňský dům Bellevue.

Hornický dům původně sloužil jako takzvaný hornický spolkový dům, postupně se stal důležitým střediskem společenského, politického a kulturního života. Je chráněn jako kulturní památka. Stavbu financoval československý stát a po dokončení svěřil budovu do péče hornických odborů. Později se objevily informace, že na financování stavby se podíleli i horníci, kterým měly být údajně strhávány peníze z výplaty. To se ovšem nikdy nepotvrdilo. Šlo o výmysl, pravděpodobně z 50. let 20. století. Nepravdivé údaje se vžily a opisovaly. Základy stavby byly prováděny ručně, bez použití stavební techniky, pouze lopatami a krumpáči a kolečky. Teprve při betonáži byly využity míchačky. Výstavba probíhala rychle a bez větších obtíží. Na stavbě pracovalo průběžně zhruba 200 dělníků, a jak bylo konstatováno při slavnostním dokončení, nedošlo k žádnému pracovnímu úrazu. Slavnostní předání hotové stavby do provozu, včetně chodníků a zeleně, se uskutečnilo 4. října 1925.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy