Před 40 lety přinesl Silvestr ochlazení až o 34 °C. Jaký bude ten letošní?

V těchto dnech je to 40 let od Silvestra roku 1978, kdy se na většině území tehdejšího Československa v noci z 31. 12. na 1. 1. výrazně ochladilo. Vyskytl se extrém „po maximální teplotě 14,9 °C následovalo další den ranní minimum –19,1 °C” popisuje situaci meteorolog Pavel Jůza.

dezinfekce

Následovaly vážné potíže se zásobováním energií, vyhlášení uhelných prázdnin, a ještě během velké části ledna noviny denně psaly o tom, že extrémní mrazy trvají.

V důsledku náhlého ochlazení a současného deště, přecházejícího ve sněžení, vše zamrzalo, a to zejména uhlí, jak na skládkách elektráren, tak především v železničních vagónech.

Tento rok se na Silvestra žádného extrému obávat nemusíte. Počasí na Silvestra a první dny roku 2019 přinesou většinou oblačnou oblohu, místy déšť a sněžení jen na horách. Nicméně koncem prvního týdne roku 2019 by se měly začít objevovat sněhové přeháňky i v nižších polohách a teploty mírně klesat. 

Pro podrobnější a aktuální předpověď počasí sledujte stránky Českého hydrometeorologického ústavu - zde. Na stránkách se dozvíte i více podrobností o tom, zda mrazy v lednu 1979 byly skutečně tak extrémní.


Zdroj:  Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 31.12.2018 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy