Poustka: Proběhl pátý Festival vína a jídla na Seebergu (TV Západ)

V sobotu 21. září se za krásného počasí konal na hradě Seeberg pátý festival vína, letos obohacený i nabídkou kulinářských specialit. Pořadatelé z františkolázeňského muzea připravili ve spolupráci se sommeliéry širokou nabídku a pestrý kulturní program.

dezinfekce

„Dopoledne hrála velichovská skupina Tsunami – s úspěchem námořníci odehráli svůj repertoár. Pro zpestření tančí skupina The Wings z Liberce a jakmile dotančí, začíná cimbálová muzika Antonína Stehlíka,“ uvedla kastelánka hradu Seeberg Hana Cestrová. 

Po čtyřech ročnících se čistě vinařská akce rozšířila o nabídku ze světových kuchyní, aby si i řidiči přišli na své.

„Jsou tady burgery, trhané maso, mexické či asijské speciality. Takže myslím, že si zde všichni přijdou na své,“ potvrdila Cestrová.

Rozsáhlé portfolio nabízeli vinaři i prodejci ve 13 stáncích. A našly se i opravdové lahůdky. 

„Já jsem moc rád, že je zde poměrně pestrá paleta vín, ať už z Evropy, České republiky nebo i ze zámoří. Musím říci, že jsem si zde našel hodně favoritů. Jeden opravdu z krásných unikátů, který mě tady čekal a který jsem si ochutnal, byl Ryzlink z roku 1985 z německé Mosely. Moc mi zde chutnal Merlot z Itálie, ročník 2007. Takže určitě i zajímavá vína, vyzrálejší, starší ročníky, ale i mezi našimi moravskými a českými víny jsou tady docela zajímavá vína. Právě jeden zástupce z oblasti Čech tady měl oranžové víno, tak i to bylo velmi zajímavé z odrůdy Pinot Grigio tedy Rulandské šedé,“ přiblížil viceprezident Asociace sommeliérů ČR Ivo Dvořák. 

Návštěvníci se mohli dozvědět řadu zajímavostí o vybraných odrůdách vín.

„Protože chceme také udělat trošku osvětu. Ta osvěta asi nejdůležitější - je spoustu lidí, kteří ještě nemají znalosti sommeliérů, ale nechceme, aby se z každého stal sommeliér, ale aby se o vínu něco dozvěděl, aby věděli nějaké anomálie či pěkné věci a aby vínům přišli na chuť,“ popsal odborný garant akce Jiří Werner.

A jaká vína jsou v současné době v kursu?

„V poslední době se stále více vyskytují milovníci tzv. oranžových vín nebo přírodních vín, která se vyrábí v různých nádobách zvaných kvevri nebo dlouho ležící na slupkách. Takže i ty vůně jsou trošku jiné a odlišnější než byly např. před deseti lety, kdy to spíše šlo hodně do ovoce, do „květinova.“ Tak nyní je to trošku výraznější - do vosků, propolisu a třeba dřeva,“ prozradil Dvořák. 

Na akci se prezentovali také řemeslníci, pro děti byly připraveny dílničky. Pátý ročník festivalu provázel opět mimořádný zájem veřejnosti. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy