Poustka: Jarmark na Seebergu navštívil Goethe (TV Západ)

V sobotu 20. července se od dopoledních hodin konal na hradě Seeberg historický jarmark. Hlavní program se odehrál v půl druhé, kdy na akci zavítaly historické postavy.

dezinfekce

„Šlo o setkání Johanna Wolfganga Von Goetha, který Chebsko rád navštěvoval, s místní významnou osobností té doby a sice s Josephem Sebastianem Grünerem, policejním radou, který byl také autorem prvního spisu o zvycích a mravech Chebanů. Dílo, ze kterého dodnes etnografové čerpají, ať se to týká krojů, výročí, zvyků atd. Chtěli jsme veřejnosti ukázat, že sám Goethe byl u vzniku tohoto díla. Bavíme-li se dnes o folkloru na Chebsku, který samozřejmě po druhé světové válce v podstatě zanikl tak, že u zdroje vědeckého zpracování tohoto tématu stál sám velký Johann Wolfgang Von Goethe,“ popsal ředitel pořádajícího Muzea Františkovy Lázně Štěpán Karel Odstrčil.

Během konverzace obou pánů došlo jak na osobní záležitosti, tak na představení hudebních těles. 

„Jednak zde vystupují členové hudebního souboru Family Concert, pana Pitry z Karlových Varů, který má různé ansámbly, slyšeli jsme cembalo, violoncello, flétny. To je řekněme opravdu velice kvalitní, krásná klasická hudba - komorní hudba. Pak zde byli – Goetha a Grünera zinscenovali členové chebského divadelního ansámblu. Krojovanými byli potom, jak bych to řekl, okruh kolem dua Malaboum, malíři, pan Šulko a spol. De facto jeden z mála, možná vůbec jeden jediný, dnes fungující ansámbl, který opravdu má tradiční historické egerlandské kroje,“ přiblížil Odstrčil.

A jarmark samozřejmě obsahoval i vše, co k takové akci patří – stánky s občerstvením, nejrůznějšími pochutinami, kávou, kořením, ale i řemeslnými a rukodělnými výrobky. Nechybělo představení tradičních řemesel a dětské dílničky. Pro zájemce byl připraven povoz tažený koňmi. 

Letošní sezóna na Seebergu je nabitá zajímavými akcemi.

„My letos máme doslova a do písmene festival Rok na Chebsku. Do toho jsme zahrnuli nejen právě historický jarmark, na jaře jsme měli zabijačku a Velikonoce tradiční chebské, ale ještě nás určitě čeká Advent na Seebergu, což je docela daleko. K těm větším akcím můžeme připočíst koncert v srpnu, který bude v kostele sv. Wolfganga, 5. ročník festivalu vína spojený tentokrát s food festivalem. A 28. září, na to bych diváky velice rád pozval, bude probíhat Den pro památky, kdy zde na Seebergu budeme prezentovat méně známé obnovované památky, které nepatří k těm TOP destinacím, ale většinou neprávem,“ dodal ředitel Odstrčil.

Veškeré informace o akcích františkolázeňského muzea najdete na stránkách www.muzeum-frantiskovylazne.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy