Podzimní Sbírka potravin vynesla rekordních 382 tun zboží pro potřebné

V podzimním kole celorepublikové Sbírky potravin, které se uskutečnilo v sobotu 23. listopadu, se v jednotlivých kamenných obchodech podařilo vybrat rekordních 330 tun potravin a 52 tun drogistického zboží. Do podzimního kola se zapojilo nejvíce prodejen v dosavadní historii, a to celkem 754. Rekordní byl i počet dobrovolníků, konkrétně 4500.

dezinfekce

Navíc až do 3. prosince mohou lidé darovat potraviny a drogerii také prostřednictvím on-line nákupu. Rovněž je přislíbeno rekordní množství firemních a komunitních sbírek.

„Za sedm let, kdy se potravinové sbírky konají, byla tato letošní podzimní nejrozsáhlejší. Do akce se zapojil největší počet obchodů a dobrovolníků, díky čemuž měl každý možnost darovat potraviny v bezprostřední blízkosti svého bydliště. Interní sbírky se navíc konaly v mnoha firmách a dalších institucích. Kdo nestihl darovat v sobotu, má ještě stále možnost v on-line obchodech,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

„Děkujeme všem dárcům, kterým není lhostejný osud lidí ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením. Poslední průzkum ukazuje, že Sbírku potravin zná 84 % obyvatel České republiky. Navíc narůstá objem prostředků, za něž jsou dárci ochotni nakoupit a darovat potraviny i drogerii," dodává. 

Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí v České republice a jsou do ní po celé zemi zapojeny tisíce lidí z řad dobrovolníků, zaměstnanců prodejen, neziskových organizací a další. Darované zboží se nyní převeze do skladů potravinových bank, odkud se následně bude distribuovat přes jednotlivé charitativní organizace všem potřebným. Jejich cesta je tak krátká a na místo určení se dostanou ve chvíli, kdy jsou potřeba.

Přestože podle Českého statistického úřadu patří Česká republika v Evropské unii ke státům s nejnižším podílem osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením, i tak se 1,5 milionu občanů nachází na nebo pod hranicí chudoby. Největší problémy mají převážně matky samoživitelky s dětmi a ženy starší 65 let.

Sbírka potravin se od letošního roku koná vždy dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Je organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru.

Sbírka potravin 2019 (podzimní kolo) výsledky za Karlovarský kraj


Počet vybraných kg celkem

Počet dobrovolníků

Počet kg drogerie

Počet kg potravin

Počet porcí jídla (500 g = 1 porce)

Počet prodejen celkem

Karlovarský kraj

10586

200

1280,22

9306,21

18612

18


Sbírka potravin v Karlovarském kraji se vydařila. Oproti jarnímu kolu se podařilo nashromáždit daleko více potravin i drogerie – celkem 10.586 kilogramů. Na jaře to bylo 7.667 kilogramů.  

"Díky sbírce jsme doplnili zásoby, které jsme ve skladu už vůbec neměli. Jednalo se o trvanlivé mléko, masové konzervy, paštiky, polévky a kompoty. Díky dárcům jsme také doplnili drogerii, po níž je ze strany klientů značný zájem," uvedl Milan Hloušek, ředitel – Potravinová banka Karlovarského kraje z.s.

Lidé darovali potraviny a drogerii ve vybraných prodejnách v Sokolově, Karlových Varech, Chebu, Mariánských Lázních, Aši a Ostrově.   
Nejvíce potravin se v Karlovarském kraji podařilo nasbírat v karlovarském Globusu, kde zákazníci darovali 1.468 kilogramů zboží.

"Nyní nás čeká třídění výtěžku sbírky a distribuce potravin našim odběratelům. S výdejem jsme začali již v sobotu a pokračovat budeme až do Vánoc. V tento čas očekáváme největší zájem o potravinovou pomoc. Proto jsme rádi, že máme dostatek zásob, které nám jistě vydrží přes celou zimu," dodal Milan Hloušek. 

O tom, že do sobotní potravinové sbírky se zapojí rekordní množství obchodů, jsme vás informovali zde.



Zdroj: Milan Hloušek, ředitel – Potravinová banka Karlovarského kraje z.s.


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy