Planá: Ve městě shořel zámek

V pátek 10. listopadu 2017 necelou půl hodinu po jedenácté hodině večer obdrželo operační středisko první informaci o požáru zámku v Plané.

dezinfekce

Požár byl zpozorován až ve chvíli, kdy ze střechy šlehaly vysoké plameny, o čem svědčí množství dalších telefonátů na tísňovou linku. Vzhledem k tomu, že zámek v Plané stojí na nejvyšším místě města, byla hořící střecha vidět ze vzdálenosti několika kilometrů.

Operační středisko vyhlásilo poplach hasičům na stanici v Tachově i dobrovolným hasičům v obci a sousední Chodové Plané. Zároveň si jako posilu vyžádalo u HZS Karlovarského kraje pomoc od hasičů v Mariánských Lázních a jako posilu hasiče z Plzně Košutky.

Požáry historických budov bývají samy o sobě velmi komplikované, a to z důvodu jednak technického stavu i členitosti budov, jednak z historického hlediska a jednak z důvodu přístupových cest. Konkrétně při tomto požáru se hasiči měli problém dostat se do areálu, který byl zajištěn řetězy a betonovou skruží. Museli tak zvolit násilný vstup.

Požár zachvátil střechu a podkroví jednoho křídla zámku o rozsahu asi 30 x 15 metrů. Někdy po druhé hodině ráno se hasiči museli stáhnout, protože se pod nimi začaly propadat prohnilé trámy a hasiči mohli provádět hasební zásah pouze z venku a z výškové techniky.

V ranních hodinách si velitel zásahu povolal další posilu – speciální hasicí zařízení Cobra z Plzně Košutky – pro zvýšení efektivity hašení.

Hasiči mají požár od ranních hodin pod kontrolou. Další navazující části budovy se jim podařilo před plameny ochránit. Dohašovací práce probíhaly po celé dopoledne.

K hašení dostatečně posloužila hydrantová síť, nebylo tak potřeba zřídit kyvadlovou ani dálkovou dopravu vody.

"Vyšetřování příčiny vzniku požáru i vyčíslení výše škod se s ohledem na okolnosti protáhne pravděpodobně na několik týdnů. V tuto chvíli můžeme s jistotou vyloučit pouze technickou závadu na elektroinstalaci," uvedli na svých facebookových stránkách hasiči Plzeňského kraje. 


Zdroj: facebookové stránky HZS Plzeňského kraje


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 11.11.2017 12:05




0 +
 

Hlavní zprávy