Pět tipů na nové hobby

S blížícím se létem může člověk zatoužit po menší změně, kupříkladu po novém hobby, jež by podtrhlo, že jsme se konečně probudili ze zimního spánku. Nemusí jít vyloženě o venkovní aktivitu, prostě jen o něco zajímavého a nového, a právě na takové hobby se v tomto článku podíváme.

dezinfekce

1. Vaření piva

Málokdo by asi čekal tento tip hned na prvním místě, jenže pravdou je, že v České republice zažívá toto hobby obrovský boom. Ačkoliv počáteční náklady tady jsou, neboť je třeba nakoupit potřebné vybavení a suroviny, učit se může sám každý doma ať už z knih nebo z internetu podle návodu. Výhodou vaření vlastního piva je skutečnost, že si pivař může uvařit produkt dle vlastní chuti, a sice pokud má rád kořeněné nápoje, preferuje spíše hořkost či kyselost, to všechno se dá v receptuře zohlednit.

Kromě uspokojení kreativního nutkání tak člověk při vaření piva může poznat nové, podobně zapálené lidi, zjistí, jak každý jeden proces při vaření má vliv na finální chuť, plus tím samozřejmě nadchne své blízké. Vaření piva se sice stává stále oblíbenějším, nejběžnější koníček to ale ještě není a nějaké překvapení tím bez pochyb okolí zajistíme.

2. Hry na paměť a strategii

Někomu tak může vyhovovat nové hobby, při kterém se opravdu učí a neustále přemýšlí. Nechoďme ale tak daleko a hned nedoporučujme jazyk, protože jeho učení přeci jen připomíná práci. Na místě je o prázdninách zábava, kam patří kupříkladu logické hry typu The Room, strategické tituly jako Age of Empires, šachy nebo hry karetní.

Pokud člověka tedy kdykoliv v minulosti zaujal třeba poker, není nic snazšího než mu věnovat nějaký čas právě během dovolené, neboť k naučení pravidel stačí jen mobil a trochu času. Na internetu se dají lehce vyhledat stránky, které poskytují průvodce online pokerem, jehož hlavní výhodou je to, že člověk nikam nemusí chodit a může začít hrát právě z pohodlí domova, případně apartmánu u moře, kde se zrovna nachází. Online poker se stal populárním už v nultých letech, a jelikož se jedná o zábavu, která zároveň cvičí mozek a člověk u ní musí zůstávat bdělý, nedá se divit tomu, že populární stále zůstává.

3. Dobrovolnictví

V případě, že má člověk zájem svůj volný čas věnovat pomoci ostatním, neziskové organizace vždy hledají nové dobrovolníky. Všude po ČR takové jsou, přičemž při výběru té vhodné je klíčové, v jaké oblasti organizace operuje. Pak už se jen stačí ozvat a navrhnout, jakým způsobem je pro nás možné pomoci, neboť někdy jde vyloženě o práci s lidmi na pravidelné bázi, někdy jen o roznášení letáků, lehkou administrativu, případně o nabídnutí svého vozu při převážení věcí z akci na akci. Vždy je dobré se taky sám sebe zeptat, co přesně člověk může nabídnout, a i kdyby toho nebylo mnoho, čas, energie a ochota každá neziskovka určitě ocení.

Image title

4. Pozorování ptáků

Možná tento tip zní jako z předminulého století, ale tento koníček je stále poměrně populární. Mnoho lidí ovšem ani nenapadne, byť je snadné jej provozovat jak z pohodlí domova, tak venku. V podstatě je třeba jen vybudovat krmítko, umístit do něj vhodnou potravu a pozorovat, kdo si přiletí zobnout. Jednak se člověk může bavit jen sledováním ptáčků samotných a těšit se z toho, jak jim chutná, nebo se může ponořit do knih či hlubin internetu a vyhledat si, jaké druhy se v okolí vyskytují.

Navíc existují také aplikace, jež pomáhají určit, zpěv kterého ptáka právě slyšíme. Pokud tedy někomu nestačí pozorování, poslouchání může být dalším krokem v tomto koníčku. Dokonce se v rámci pozorování ptáků pořádají celorepublikové akce.

5. Chození na klubové koncerty

Tento tip zmiňujeme především proto, že někteří z nás si možná ještě nezvykli, že opět můžeme vyrazit na obrovské hudební akce, poslechnout si orchestr nebo jít třeba jen do klubu. Nemusí nás tedy jedna návštěva vyjít na tisíce, protože v menších podnicích je často vstupné symbolické, a nejenže tak člověk může odhalit nové a zajímavé skupiny z okolí, ale i poznat lidi, kteří právě menší akce preferují. Také tímto způsobem lze podpořit lokální umělce a celkově kulturu, případně si se samotnými hudebníky popovídat, což u větších kapel prostě není možné.

Zatímco velkých akcí se nekoná tolik, na klubové scéně se něco organizuje každý týden, ve větších městech téměř každý den. Stačí si jen zjistit co a kde, a pak už se jen na místo vypravit.

Zdroj textu a fotografií: externí partner

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy