Pes pro Kačku

Sbírková akce na detekčního psa pro Kačku s Diabetem Mellitus - osmileté Kateřině Ele Kondelčíkové z Karlovarska se v březnu 2017 změnil život. Po zachycení prvních příznaků ji bylo diagnostikováno nevyléčitelné onemocnění Diabetes Mellitus 1. typu. Toto onemocnění velice ovlivňuje pacientův život a pacient je tak odkázán na pravidelné podávání inzulinu.

dezinfekce

Inzulinoterapie s sebou však přináší riziko častého výskytu nízké hladiny cukru (hypoglykémie), se kterou jsou spojeny další projevy a komplikace jakými jsou poruchy vědomí, bolesti hlavy či zmatenost. U Katky se zároveň vyskytuje forma tzv. labilního diabetu. Díky tomu hodnoty glukózy v krvi kolísavě reagují na inzulin a příjem uhlohydrátů, což má za následek nevysvětlitelně vysoké či nízké glykémie. Ve vážných případech může dojít až k upadnutí pacienta do kómatu. Katka je proto nepřetržitě napojena na monitorní senzor, který však může kdykoliv selhat. Zdravotní stav Kačky se musí neustále hlídat, v pohotovosti je rodina především v noci, kdy není možné spát díky neustálému dohledu nad dcerou. Toto je opravdu velice fyzicky i psychicky náročné.

Řešením pro Kačku může být pořízení asistenčního-detekčního psa. Tito psi jsou speciálně vycvičeni pro osoby s diabetem prvního typu, reagují na změny glykémie nad i pod normální hodnoty a oproti senzoru na změnu reagují až o 10 minut dříve.

Rodina oslovila spolek PES PRO TEBE, který pejska pořídí a speciálně vycvičí. Kompletní náklady na pořízení psa - nákup, výchovu, speciální výcvik, žrádlo, veterina atd.  jsou 297 000 Kč. Se sbírkovou akcí pomáhá Nadační fond Srdce pro Plzeň a Silver Fox Gentlemen's Club.

Právě tyto dvě organizace a další přátelé rodiny připravují benefiční akci s názvem ŠANCE – PES PRO KAČKU, která se bude konat dne 27. 3. 2020 v Divadle Pluto v Plzni. Na akci vystoupí např. zpěváci Bára Zemanová, Petr Kutheil, Zbyněk Drda, Miloš Novotný, pěvecký sbor Andílci, dále se zde představí asistenční pes Charlie se cvičitelkou Michaelou Drozdovou. Zatanční Karolína Šimůnková a Lukáš Ponert z MZ Team Dance Praha a mnoho dalších. Vstupenky je možné zakoupit v Divadle Pluto od středy 4. 3. (cena 200 Kč). Součástí akce je též charitativní jarmark. Veškerý výtěžek půjde na účet pro Kačku.

Příspěvek na pořízení psa je možné zasílat na transparentní účet (označení platby Pes pro Kačku) - viz zde.

Více informací o sbírce zde a na facebookových stránkách zde.

"Děkujeme za jakoukoliv pomoc," uvádí za rodinu a tým přátel - Michaela Kožíšková, koordinátorka sbírky, pesprokacku@gmail.com.


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy