Pacientům s nemocemi srdce a cév slouží nové špičkové zařízení

Kardiologické oddělení karlovarské nemocnice má novou angiolinku za více než 25 milionů korun. Špičkové zařízení bude sloužit k moderní léčbě infarktu myokardu a pacientům přinese další zásadní zlepšení v kvalitě léčby onemocnění srdce a cév.

dezinfekce

“V první řadě jde o multifunkční zařízení. Umožňuje plnohodnotně ošetřit pacienty jak s arytmologickou problematikou, tak s nemocemi koronárních tepen, což předchozí angiolinka neuměla,” říká Alexandr Schee, primář Kardiologického oddělení nemocnice v Karlových Varech.

“Navíc při menší dávce záření poskytuje dokonalejší zobrazení. Je tím pádem bezpečnější jak pro pacienta, tak pro personál,” dodává.

Množství kontrastní látky a ozáření u nové angiolinky je totiž o 30 procent nižší, než u dosavadní technologie. Naopak v případě potřeby při použití stejného množství kontrastní látky operatér získává výrazně větší množství informací než dosud, ve vysokém rozlišení a s možností nastavení úhlu projekce. To ve výsledku lékaři ušetří čas a umožní soustředit se více na pacienta než na samotné ovládání techniky.

Na nákup nejnovějšího modelu angiolinky od nizozemského výrobce získala Karlovarská krajská nemocnice dotaci z EU. 

“Byli jsme úspěšní s žádostí o podporu z fondů Evropské unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu. Získaná dotace tak nakonec pokryje osmdesát pět procent celkových nákladů na pořízení angiolinky. Zbývající část pak bude uhrazena z rozpočtu Karlovarského kraje,” říká Jitka Samáková, předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice (KKN) s tím, že díky tomu bude mít karlovarská kardiologie k dispozici celkem tři angiolinky.

“Z pohledu kraje je to jedna z nejvýznamnějších investic do karlovarské nemocnice v posledních letech. Jde totiž o jediné pracoviště svého druhu v regionu. Navíc zrovna v kardiologii hraje včasná a účinná pomoc dost zásadní roli. Vyspělá zdravotnická technika je v tomto oboru stejně důležitá, jako erudice lékařů, a teď máme obojí. Špičkové lékaře i skutečně špičkovou angiolinku,” dodává Jan Bureš, radní Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví.

Karlovarská kardiologie má ročně kolem tří tisíc hospitalizovaných a zhruba 5,5 tisíc ambulantních pacientů.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy