Ostrov: Výjimečná sbírka porcelánu se prezentuje v letohrádku (TV Západ)

V rámci Dnů evropského dědictví se v Letohrádku v Ostrově uskutečnila na závěr celodenního programu vernisáž výstavy Sbírky porcelánu Střední umělecko-průmyslové školy Karlovy Vary. Z rozsáhlé unikátní kolekce se představují díla zdejších i německých porcelánek od roku 1880 do 60. let minulého století.

dezinfekce

Vernisáže se zúčastnili zástupci kraje, města Ostrova, Galerie umění a veřejnost. V úvodu všechny pozdravila hejtmanka kraje Jana Vildumetzová. 

„Oslavy Dnů evropského dědictví se konají pravidelně, každoročně. Tento rok se Karlovarský kraj rozhodl, že tuto oslavu uspořádá ve městě Ostrov,“ popsala náměstkyně hejtmanky Daniela Seifertová.

Mezi vystavenými předměty lze vidět mimořádná umělecká díla.

„Nádherná figurální mísa na ovoce z Míšně - velmi jemně propracovaná, zdobená kobaltem pod glazuru, dokonce i zlatem, což je opravdu výjimečný kousek, který má i výjimečnou hodnotu,“ uvedl příklad Jiří Kožíšek, správce sbírky.

Místní návštěvníky může zajímat i produkce již zaniklé porcelánky.

„Která fungovala u nádraží se značkou Puls, kde máme snad jediný předmět z doby secese - kávovou soupravu a potom skutečně výjimečné záležitosti Art Deco 20. let. Celkově čítá sbírka přes 1500 exponátů, které nebylo možné všechny vzhledem k místu umístit. Takže máme zhruba polovinu věcí,“ vyzdvihl Kožíšek.

Během vernisáže došlo také na hudební složku. Primitivové neznámé kultury zahráli skladbu s využitím porcelánových předmětů.

„Bylo to velmi hezké a zajímavé. Takové meditační pro mě. Poslední skladba, kdy pánové hráli na porcelán, byla velmi zajímavá,“ pochválila hudebníky Seifertová.

Podrobné informace o sbírce, výstavě i návštěvních hodinách získáte na adrese www.letohradekostrov.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy