Ostrov: Stovka strojů z třetího Fichtl Cupu vyjela na spanilou jízdu (TV Západ)

Krušnohorský fichtl cup je název akce, jejíž třetí ročník se konal v Ostrově v sobotu 2. září. Setkání milovníků především dvoutaktních motorů pořádané rodinou Dubových a jejich kamarádů a kolegů se opět setkalo s mimořádným zájmem.

dezinfekce

Přes sto účastníků přivezlo ještě o něco více strojů, aby se zúčastnilo nejen hlavního bodu oslav, kterou byla spanilá jízda do nedalekého Hroznětína. 

„Sama spanilá jízda je nádherná a úžasná v tom, že když to vyjede, tak pomalu na celém náměstí není vidět, což je super. Myslím si, že ekologové z nás radost nebudou mít, ale je to jenom jednou za čas, takže doufám, že odpustí. Máme tady lidi z Plzně, z Rakovníka, z Mostu, z Jirkova. Opravdu ten okruh je veliký, ze Sokolova zase z druhé strany a spousta jich přijelo po vlastní ose. Někteří ty stroje dovezli, protože ono přece jenom na tom mopedu je nějakých 100 km tak tak, je to na hodně velkou svačinu a eventuálně karimatku,“ spolupořadatel Lubomír Dubový.

Po ranní registraci účastníků a jejich strojů zahájil v deset hodin program vystoupením bubenické skupiny ze zdejší Základní umělecké školy pod vedením učitele Petra Tyra. 

Pořadatelé se mohli spolehnout na pomoc kamarádů z okolí, ale i Domu kultury, který zajistil kromě zvuku a pódia také plakáty a samolepky pro účastníky. Soustředili se tak na svou hlavní práci a tou je oslava dvoutaktů.

„Je to specifické svojí vůní a samozřejmě nejezdíme rychle, takže si nás každý prohlédne. Co se týká tady těch malých strojů, tak kdo může říci z motorkářů, že může jezdit pořád na plný plyn? To my můžeme. Můžeme jezdit i po městě na plný plyn a svým způsobem ani neporušíme pravidla, protože to je fajn. Jako jo, ono to dělá rachot, takže všichni se otočí. Pak je otázka, jestli se otočí za námi, jako že, jé hele krásný stroj a nebo ježišmarja, co je to za trubku? Takže svým způsobem ten dvojí pohled na tyto malé stroje mají. Mají svoje kouzlo. A ještě další věc je, že pořád je to nějaká nostalgie a těch lidí, kteří ty stroje měli, tak je stále dost,“ dodal Dubový. 

Kdo ale určitě nemůže jezdit na plný plyn je majitel repliky Board Track Racer Indian z roku 1917. Jednotlivé díly silného stroje určeného pro specifickou jízdu sháněl pan Adámek z Ameriky, Anglie nebo Austrálie.

„Ten pilot prostě potřeboval tu mašinu cítit. Tady byla žíněnka a leželi na tom. Vezměte si, že lítali skoro 200km rychlostí bez spojky a bez brzd. Roztlačili je a letmý start,“ přiblížil Tomáš Adámek. 

Majitel skládal stroj s využitím dobových plánků, nejsou použitá žádná lanka, jen táhla. Celý proces trval zhruba rok a půl.

„Motor je tam původní, je to klon Jacku, má obsah 250, je to vysokozdvih, nízkootáčkový, 5,5 HP, 4 kW. Takže docela síla,“ představil hlavní parametry stroje majitel. 

Podobné motorky se ve světě prodávají za horentní sumy.

„Já bych to neprodal momentálně ani za milion, ale ve světě ty nálezové stavy a pojízdné, když to lidi uvedou do chodu, opravdu když je to celé originál, tak se to prodává za šílené miliony - 17, 18 i 20 milionů na naše - žádný problém,“ prozradil Adámek. 

Během spanilé jízdy bavil návštěvníky akce hudebník Lukáš Zdeněk. Součástí Krušnohorského fichtl Cupu byly také dovednostní soutěže s pěknými cenami. Na závěr setkání zahrála kapela jednoho z účastníků srazu Jazz Booster.

Pořadatelé mají o pokračování tradice jasno.

„Je to hezké, baví nás to, milujeme to a chceme v tom dál pokračovat,“ lapidárně shrnul Dubový. 

Fotografie a zajímavosti z akce najdete na facebookovém profilu K. F. C. Ostrov.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy