Ostrov: Senior Expres po zkušební době nabízí cesty i mimo město (TV Západ)

Od prvního října došlo ke změnám ve službě Senior Expres, kterou provozuje pro město Ostrov zdejší Městská policie v rámci svého rozpočtu. Zastupitelé jednomyslně upravili pravidla včetně tarifních pásem.

dezinfekce

V 1. pásmu zůstanou jízdy po Ostrově a jeho městských částích, ve druhém bude Jáchymov a Hroznětín a do třetího pásma patří Karlovy Vary, Radošov a Mariánská.

„Jelikož jsme, tuším od března, měli zkušební provoz a osvědčilo se to, že opravdu lidé hlavně využívali služby do Karlových Varů do nemocnice, popřípadě do Jáchymova, kde mají senioři praktické lékaře. A tímto vlastně i se koupilo i druhé vozidlo, které opravdu funguje na sto procent a lidé jsou za to moc rádi,“ uvedl starosta Ostrova David Hanakovič. 

Jeho slova potvrzuje i paní Budajová, ostrovská seniorka, která má problémy s chůzí. Službu využívá několikrát měsíčně zhruba rok.

„To jako je prostě vynikající, že člověk není závislý na té rodině, aby otravoval o všechno. Tak to jako jsem moc ráda. A jsou děsně ochotný a je to fajn. Jezdím k doktorovi, jezdím nakupovat. No tak opravdu bez toho by to nebylo možné. Já mám špatnou nohu jednu po operaci, jak jsem byla a na druhý koleno, takže se mně špatně chodit a kvůli tomu to jako musím, že bych nikde nedolezla. Takže jsem ráda, že to vůbec je. Tady je to všude daleko doktorovi až na "Starák" takže to by se nedalo zvládnout a do autobusu taky se mně špatně jde,“ popsala Marie Budajová. 

Podmínkou využití Senior Expresu je trvalý pobyt v Ostrově, věk nad 65 let či průkaz ZTP nebo ZTP/P a zřízení evidenčního průkazu. Cenově služba zůstává velmi přijatelná.

„Když se se jede tady po Ostrově, tak se platí 20 korun a to třetí pásmo, resp. Karlovy Vary, tak tam zaplatí občan 40 korun, do Jáchymova 30 korun. Máme takto odstupňované po těch deseti korunách. Myslím si, že to není taková šílená částka. Vezměte si jenom, že tam a zpátky vás odvezou. Takže samozřejmě můžou zaplatit hotově u pana řidiče, který jim vystaví doklad,“ dodal starosta. 

Civilní pracovníci, sami též v seniorském věku, se na svém stanovišti na Městské policii většinou příliš nezdrží. Jsou v terénu a koordinují jednotlivé jízdy. Dříve profesionální řidič kamionu, pan Frýzl, získal nové auto při spuštění zkušebního provozu na jaře. 

„Přijdeme ráno do práce, první jízda je tak kolem 7:10 a od té doby vlastně až do těch třech hodin jsme pořád někde v pohybu. Těch telefonátů je plno i za jízdy, proto v tom druhým autě jezdí dva - šofér a ten jakoby dispečer, který má telefon a přijímá zakázky a vlastně disponuje i to druhý auto, kam má dojet. Kdo je hotový, tak my pro něj přijedeme. Tady po Ostrově to během pěti až deseti minut. Co se týká jízdy potom do Karlových Varů, který teď ještě jezdíme, tak tam to trvá trošku déle, ale lidi rádi počkají,“ přiblížil Lubomír Frýzl.

Jen během srpna absolvovali obě posádky dohromady 510 jízd.  Výhodou pořízených aut je, že obě disponují velkými kufry. Řidiči seniorům pomáhají při nastupování i vystupování.  

„Potřebují pomoc při nástupu, většinou když jsou tady s těmi berličkami nebo mají to chodítko, tak jim pomůžeme. K nástupu máme ještě připravenou malou stoličku, protože pro některé je to auto dost vysoké. Ten vozíček jim dáme dozadu. Když jedou dva, tak ty vozíčky se dají složit, takže dva zákazníky s tím chodítkem nebo s tím vozíčkem můžeme vzít sebou. Za den je to kolem sto kilometrů, si myslím, to jedno auto a lidí je tak kolem 15 v průměru asi 15 jízd za den. Jako bývá někdy víc, někdy méně, ale není to pravidlo, je takové nárazové. Podle toho, jak si to ti doktoři objednají,“ dodal Frýzl. 

Služba Senior Expres funguje ve všední dny a pro jízdu do třetího tarifního pásma je potřeba ji objednávat týden dopředu. Informace k vystavování průkazů najdou zájemci na webových stránkách města nebo na telefonu Odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Ostrov na čísle 354 224 858. Objednání přepravy pak realizují na čísle 725 050 375.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy