Ostrov: Porodnice ukončí svůj provoz od července

Porodnice v Ostrově patří k těm vyhlášeným v kraji, přesto ji v polovině roku čeká uzavření. Klíčovým faktorem je především klesající počet porodů. V roce 2017 se v ostrovské porodnici narodilo 413 dětí a odhad pro rok 2018 činí už jen cca 300 - 350 porodů.

dezinfekce

Celé situaci nenahrává ani skutečnost, že na konci roku 2018 dojde k ukončení platnosti smluv se zdravotními pojišťovnami. Ty neobnoví smlouvy s těmi zařízeními, které nedosáhnou na hranici 600 porodů za rok.

K poklesu počtu rodiček vede nejen nižší porodnost, ale také směřování ostrovské nemocnice k elektivní a následné péči. Nemocnice provozovala již od loňského roku dětské a novorozenecké oddělení v krizovém personálním režimu. Problém s nedostatkem zdravotnického personálu pak definitivně vyvrcholil na začátku letošního roku i na gynekologicko – porodnickém oddělení, kdy odešlo několik dalších zdravotníků. 

S ohledem na tyto skutečnosti bylo vedení nemocnice nucené udělat rozhodnutí, na základě kterého bude od 1. července 2018 ukončen provoz gynekologicko – porodnického oddělení a dětského a novorozeneckého oddělení. Nemocnice bude i nadále pro pacientky zabezpečovat provoz gynekologické ambulance.    

Společnost Penta Hospitals CZ pozitivně vnímá diskuzi představitelů Karlovarského kraje a zdravotních pojišťoven na téma krajské koncepce poskytované péče a jejího formulování na období následujících let. Společným cílem je stanovit klíčové priority v organizaci zdravotní péče a stabilizovat poskytování péče v Karlovarském kraji. Porodnická péče je zajištěna v Nemocnici Sokolov, Karlovarské krajské nemocnici a v Chebu.

„O tomto záměru jsme informovaní. Počet porodů se totiž dostal pod poloviční hranici, která je doporučována odbornou lékařskou společností. Vzhledem k této situaci, se kroky poskytovatele jeví jako naprosto logické z hlediska kvality i bezpečnosti poskytované péče. Zároveň jsou v dané lokalitě v rámci ostatních zdravotnických zařízení zajištěny dostatečné kapacity pro naše klienty,“ komentuje situaci v ostrovské nemocnici Mgr. Oldřich Tichý, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. 

„Problém s personálním zabezpečením nás trápí již několik let. I přes veškerou snahu se nepodařilo získat nové lékaře, porodní asistentky a dětské sestry, bez kterých není možné zmíněná oddělení provozovat. Stalo se tak i s ohledem na komunikovanou strategii VZP redukovat počet porodnic s nízkým počtem porodů ročně. Pokles počtu porodů nepomohly zvrátit ani naše investice do modernizace a marketingová podpora. Dle čísel za první kvartál je odhad celkového počtu porodů pro letošní rok 300 - 350, a to je velmi málo. Je nám to upřímně líto, ale v těchto personálních podmínkách už nelze porodnické oddělení provozovat. Rád bych poděkoval všem zaměstnancům, kteří do poslední chvíle drželi a drží chod porodnického oddělení a s maximálním úsilím pečují o novorozence a maminky. Jejich práce si upřímně vážím a ještě jednou děkuji,“ říká František Werner, ředitel Nemocnice Ostrov. 

„Dobrou zprávou je, že jsme připraveni postarat se o budoucí rodičky z přilehlého regionu a nabídnout jim porodnickou a s ní spojenou následnou péči v Nemocnici Sokolov, která patří do naší sítě zdravotnických zařízení. Máme zrekonstruované gynekologicko – porodnické oddělení, jak sály, tak celé šestinedělí a kvalitní zdravotnický tým odborníků. Moderní a především příjemné a rodinné zázemí a dostatek personálu nám umožní zajistit kvalitní péči všem rodičkám, které se rozhodnout využít služeb naší porodnice,“ komentuje celou situaci Mgr. Barbora Vaculíková, ředitelka společnosti Penta Hospitals CZ, vlastníka ostrovské nemocnice. 

Sokolovská nemocnice je koncipovaná jako nemocnice akutní péče. Zajišťuje komplexní péči a má navazující zázemí dalších oddělení, především dětské lůžkové oddělení, dětskou JIP, intenzivní péči a akutní chirurgii. Tato oddělení jsou důležitá z pohledu návazné poporodní péče o novorozence a maminky. 

Nemocniční holding Penta Hospitals CZ usiluje o zvyšování kvality poskytované zdravotní péče, se kterou souvisí tzv. objemové indikátory kvality. Ty určují, kolik výkonů je potřebné ročně udělat na jednotlivých odděleních, aby byla zachována bezpečná zdravotní péče. 

Ostrovská nemocnice má v regionu své nezastupitelné místo a dlouhodobě udržitelná koncepce vychází z analýzy demografických dat a potřeb regionu. Je koncipována jako nemocnice elektivní (plánované) péče a v období následujících tří let se ve své činnosti chce zaměřit na následující projekty a obory:
- Interní péče vč. ambulance
- Psychiatrická péče vč. ambulance
- Rehabilitační péče vč. ambulance
- Jednodenní péče lůžková (JPL) v oborech ortopedie, chirurgie vč. ambulancí
- Domácí umělá plicní ventilace – rozšíření projektu, kdy pacient na ventilačním přístroji může být ošetřován v domácím prostředí vzhledem k jeho stavu i dobrému sociálnímu zázemí (spolupracující rodina, praktický lékař, domácí zdravotní péče apod.).
- Rozvoj odborných/specializovaných ambulancí – především v oborech gynekologie, gastroenterologie a endoskopie, kardiologie
- Následná péče

V Nemocnici Ostrov bude i nadále pacientům k dispozici interní ambulance zajišťující pohotovostní službu, a to v režimu 24 hodin denně 7 dní v týdnu.


Zdroj: Markéta Singerová, tisková mluvčí Nemocnice Ostrov a Nemocnice Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy