Ostrov: Novým starostou města se stal Jan Bureš (TV Západ)

Ve čtvrtek 15. listopadu se konalo ustavující zasedání Zastupitelstva města Ostrov. Po složení slibu nových zastupitelů a schválení programu, se rozvinula více než hodinu trvající diskuse nad stanovením počtu dlouhodobě uvolněných členů zastupitelstva města a určením, které funkce budou členové ZM vykonávat jako dlouhodobě uvolnění.

dezinfekce

Zastupitelé se dotazovali především na deklarovanou skutečnost, že bude budoucí starosta města vykonávat svou funkci jako neuvolněný. 

Po ukončení rozpravy se k situaci vyjádřil Jan Bureš, nominovaný na starostu města za ODS.

„Chci funkci starosty vykonávat jako tzv. neuvolněný. To neznamená, že bych práci dělal jen z části nebo jako nějakou „vedlejšku,“ jak se vám někdo snaží nakukat. Koneckonců ani zákon o obcích nerozlišuje povinnosti a také odpovědnost starosty, pokud je uvolněný nebo tzv. neuvolněný. V obou případech je naprosto stejná. Každou práci jsem dělal na 100 % a nejinak tomu bude u práce starosty. Navíc, na okraj - nemusím se nic extra nového učit, osm let jsem město vedl, a i poté jsem se jako zastupitel o dění ve městě aktivně zajímal a stále ještě zajímám. Koneckonců den má 24 hodin a týden má sedm dní a efektivní fungování na více postech může být nakonec prospěšné i pro město a v mém případě tedy i pro kraj. Vidím to na mých kolezích z Rady kraje, tedy především na paní hejtmance, která mě žádala po komunálních volbách, abych zůstal krajským radním pro zdravotnictví, ale koneckonců na panu náměstkovi Daliboru Blažkovi z Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, který je už další volební období neuvolněným starostou v Aši a zároveň náměstkem hejtmanky,“ uvedl zvolený zastupitel Jan Bureš.

Jak dále zmínil Jan Bureš rozdíl mezi prací uvolněného a neuvolněné starosty není žádný, jen ve finanční odměně. Také upozornil, že jeho případné chyby budou mnohem přísněji posuzované a je s tímto faktem srozuměný. 

„Také bych byl rád, aby ustaly hádky a hašteření, které jsme tu v posledních letech zažívali. Jak jsem říkal na začátku, vážím si každého jednotlivého z vás, zastupitelů, neboť za vámi vidím občany našeho města, kteří vám dali hlas a které zde zastupujete. Jsem přesvědčen, že oni si hašteření, invektivy a osobní napadání nepřejí. Každý z nás jsme kandidovali především za nějaký volební program, ale jedno pro všechny volební programy bylo společné, a to především zvýšení bezpečnosti a zlepšení dostupnosti bydlení,“ projevil přání Bureš.

Po ukončení dotazů zastupitelů proběhla tajná volba starosty.

„Bylo odevzdáno 19 platných hlasovacích lístků. Pro kandidáta, Ing. Jana Bureše, hlasovalo 14 zastupitelů, proti kandidátu hlasovalo 5 zastupitelů. Jeden hlasovací lístek byl neplatný,“ zveřejnil výsledky člen návrhové a volební komise Petr Pavelka.

Nově zvolený starosta převzal místo v řízení zasedání.

„Vážené dámy a pánové, já vám velmi děkuji za vaše hlasy. Považuji to za velmi silný mandát 14 hlasů. Velmi si vážím všech, kteří mi svůj hlas dali. Ale ctím samozřejmě i ty, kteří mi svůj hlas nedali. Chtěl bych říci, že budu dělat všechno pro to, abychom společně spolupracovali ve prospěch města a tak, jak jsem to říkal ve svém nominačním projevu, aby veškeré hádky, hašteření, invektivy a podobné věci v tomto zastupitelstvu ustaly a abychom skutečně všichni táhli za jeden provaz ve prospěch občanů našeho krásného města. Vím, že to není vždy možné, je nás zde 21 zastupitelů, tzn. minimálně 21 různých názorů na dané problematiky. Chtěl bych ale vždy hledat takový kompromis, aby byl přijat co největším počtem zastupitelů a abychom se všichni pokusili naplnit naše volební programy, se kterými jsme do voleb šli,“ vysvětlil nový starosta Jan Bureš.

Hlasováním pak byl zvolen 1. uvolněný místostarosta Marek Poledníček (Ostrováci.cz) a neuvolněná místostarostka Jitka Samáková (ANO 2011). Do sedmičlenné Rady města byli dále zvoleni - Petr Nedvěd a Dominik Kříž za ODS, Petr Pavelka za Ostrováci.cz a David Hanakovič za ANO 2011. Zastupiteli města budou v letech 2018 – 2022 dále - Libor Bílek a Ladislav Martínek za Unii pro sport a zdraví, Pavel Čekan, Pavlína Lišková, Lenka Müllerová, Jiří Pavlík a Romana Svobodová za Hnutí pro harmonický rozvoj měst a obcí, Josef Hlůšek a Zdeněk Volkovjak za ANO 2011, Ivan Machek za Ostrováci.cz, Zdeněk Mareš za KSČM, Karla Maříková za SPD, Vladimír Palivec za ODS a Josef Železný za ČSSD.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy