Ostrov: Město má další tři nádoby na použité jedlé tuky a oleje z domácností

Dosud bylo možné lahve s tímto použitým olejem odevzdat na sběrném dvoře a od roku 2017 do nádoby na potravinářské oleje a tuky u „horního“ Penny.

dezinfekce

V letošním roce se stanoviště s červenou nádobou na potravinářské oleje a tuky rozšířila o další tři. Pod Tescem u cesty směrem k ulici Severní, v ulici U Nemocnice na parkovišti u prodejny Barvy, laky u Bíby a také v ulici Hornická.

A proč třídit použité potravinářské oleje a tuky?

Ze všech těch lahví olejů, co vidíte v super-hyper-mega marketech se stane odpad (obsah stejně jako obaly). Ať už přímo, nebo zacházkou přes naše trávicí ústrojí. Řečeno zjednodušeně – po tom, co se tuky usmaží nebo přesmaží, skončí svou záslužnou pouť buď ve výlevkách, nebo záchodech. Odtud putují dál těmi rourami, o kterých raději nechceme moc vědět. Jelikož je struktura tuku taková, jaká je (při ochlazení vytváří hrudky), nabalují na sebe tyto oleje další nečistoty a usazeniny a vytvářejí tak v těchto rourách úchvatný povlak, na který ani sofistikovaný Domestos, ani prostý louh nestačí. (Někdy se může stát, že se v kanalizacích objeví tzv. "tuková kra," která prostě kanalizaci ucpe a neuvolní ji, dokud ji specializovaná firma 'neprošťouchne.') Netřeba dodávat, že množství tuku v kanalizacích se rapidně zvyšuje zejména o svátcích, a to svátcích vánočních. Na své další pouti kanalizací pak ucpávají kanalizační čerpadla (tím, že se nabalují na jejich sondy, které tato čerpadla ovládají, a vyřazují je z provozu). Mimo této prosté činnosti se ještě tuky v kanalizacích zabývají tím, že urychlují korozi kanalizačního potrubí. Dělají to tak, že se v kanalizaci částečně rozkládají. Tak vznikají mastné kyseliny, no a ty mohou urychlit korozi už tak těžce zkoušených stěn kanálů a potrubí. Velmi dobrou práci tuky odvádí i v čističkách odpadních vod, kamžto se dříve či později nakonec stejně dostanou. Zde nejraději narušují mechanický proces čištění odpadních vod. (Například při přívalových deštích může dojít k ucpání mechanické části a následnému přetoku vody do tzv. biologické části čistírny.) Běžně se tuky v čistírně odpadních vod likvidují spolu s ostatními plovoucími nečistotami v usazovací nádrži pomocí speciálního stíracího zařízení či lapače, chcete-li. To odvádí tuky do jímky. Odtud se odebírají a odváží na skládku, popřípadě se pálí ve spalovnách za vysokých teplot. Dalo by se tedy říci, že z vaší pánve nebo friťáku se tuk prožene vaším odpadem doma (který vám mimochodem může velmi snadno ucpat), kanalizací, čističkou, aby byl na konci své cesty triumfálně odvezen na skládku, nebo sešel žehem.

Lepší, než vypouštět kuchyňské oleje do odpadu a záchodu, je přelít je do PET lahve, zavřít a hodit do kontejneru na oleje.

Jak správně postupovat?

Použitý olej či tuk včetně sádla (pokud možno bez zbytků potravin, strouhanky apod.) je třeba slévat do plastových, uzavíratelných nádob a tyto následně odnést do speciálně označených nádob! Do nádob se odkládá olej v láhvi pevně uzavřené – NEVYLÉVAT!

Jak se využívají použité oleje a tuky?

Sebraný odpad je využíván po vytřídění a vyčištění jako druhotná surovina i přes svou již sníženou kvalitu v chemickém průmyslu. Jeho aplikace je možná při výrobě některých hmot nahrazujících ropné produkty, dále ve stavebnictví jako složky pro náhražku ropných maziv. Taktéž v dřevařském průmyslu pro podobný účel a zvláště tam, kde je vyžadován vysoce ekologicky šetrný výrobek. Důležité je využití tohoto materiálu jako jedné ze složek pro výrobu ekologických paliv a přídavků do paliv. Nově se přistupuje k využití oleje pro výrobu ekologické energie.


Zdroj: město Ostrov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 24.12.2018 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy