Ostrov: Kaprům se letos dařilo

Rybník Velký Borek začali ostrovští rybáři pomalu vypouštět už dvacet dní před samotnou akcí. To proto, aby se ryby stačily stáhnout ke břehu. A skoro ještě za tmy se pak v sobotu 28. října začalo se samotným výlovem.

dezinfekce

Na hráz rybníka, kterému v Ostrově neřeknou jinak než „Deváťák“, pak začali první zájemci přicházet už po osmé a leckteří z nich vydrželi až do konce. Pozorovat rybáře a jejich pomocníky při práci byl navzdory deštivému počasí nezapomenutelný zážitek. „Každá parta má svoje úkoly a plní si je. Od chlapů, kteří jsou v bahně, přes ty u kádí až k těm na prodeji. Všechno na sebe navazuje a každý přesně ví, co má dělat,“ chválil během výlovu své kolegy jednatel místní organizace Českého rybářského svazu Vladimír Vaňouček. Spokojený byl i s úlovky. „Lidé mají zájem hlavně o větší, tří až čtyřkilové kapry a těch je letos víc než dost,“ dodal jednatel. Ke koupi byli nejen kapři, ale i líni, amuři a stále oblíbenější štiky. Zatímco amury kupuje převážně místní vietnamská komunita, ostrovští přicházeli nejčastěji pro vánoční kapry. Při ceně 95 korun za jeden kilogram si jich letos kupovali hned několik najednou.

Vynikající přírůstky i kvalita

Někteří z rybářů už si po několika hodinách potřebovali odpočinout a vystřídat je museli kolegové. Jan Elb, rodák z Ostrova, začal s rybařením už jako kluk a svému koníčku se věnuje dodnes. Na sobotu, kdy výlov probíhal, spal kvůli jeho přípravám sotva dvě hodiny a od samotného rána už byl v plné výstroji ve vodě. Zdejší výlov je podle něj obzvláště náročný kvůli rozlehlosti Velkého Borku: „V bahně za výlov nachodíte několik kilometrů a ještě taháte pramice plné ryb. A že jich letos bylo fakt dost.“ Dohromady rybáři letos z Velkého Borku vylovili 41 metráků kaprů a 5 metráků amurů. Stále žádanější jsou mezi lidmi i štiky a těch se letos podařilo z rybníku vytáhnout 120 kilogramů.

Hospodář Lumír Pála z místní organizace Českého rybářského svazu zároveň potvrdil, že letos jsou ryby ve výjimečně dobré kondici. Bylo totiž dlouho teplo, ryby byly aktivní, a tak rybáři zaznamenali i dobré přírůstky. Kontrola přírůstků se prováděla až do výlovu každý týden kontrolním odlovem, kdy se ryby odchytily zvážily, změřily, zkontroloval se jejich zdravotní stav a podle toho se upravila i krmná dávka. Loni se po výlovu zájemcům o vánoční rybu nabízeli kapři o průměrné hmotnosti 2,8 kg a prodalo se jich na šest set kilogramů. Tento rok byl největší zájem o kapry nad tři kila a celkem se jich prodalo 680 kilogramů, amurů pak 280 kilogramů.

Lucie Kubešová, tisková mluvčí Ostrova


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy