Ostrov: Hasiči cvičili zásah v hořící budově (TV Západ)

Společné cvičení profesionálních a dobrovolných hasičů v Ostrově se odehrálo v neděli 3. března v místním průmyslovém areálu. V rámci pravidelné odborné přípravy si účastníci ověřili a zdokonalili činnosti například i během požáru budovy.

dezinfekce

„Dnes tady cvičí profesionální hasiči z Ostrova, dobrovolní hasiči z Ostrova, dobrovolní hasiči z Jáchymova a z Hájku. Trénujeme konkrétně výcvik hašení požáru v uzavřených prostorech. Jeho dílčí části bylo také vnikání do uzavřených prostor násilnou formou. Zdokonalujeme se samozřejmě v tom při používání izolačních dýchacích přístrojů a orientace v zakouřených prostorech v budově, kde probíhá požár. Dnešního výcviku se účastní 30 cvičících jak z řad profesionálních, tak dobrovolných hasičů. Máme to rozděleno na hasiče, kteří právě provádí ten výcvik uvnitř v budově, pak máme další skupinky, které se venku mimo budovu připravují. Probíhá jejich kontrola na hranici té nebezpečné zóny tak, abychom měli jistotu, že jsou správně vystrojeni a že budou patřičně poučeni o tom, co vevnitř v budově budou dělat. Dneska se nám hodilo, že tady je připravena budova k demolici, kterou můžeme pro ten dnešní výcvik využít a vyzkoušet si spoustu věcí prakticky,“ uvedl velitel stanice Ostrov Jiří Szewieczek.

Na cvičení nechyběla také členové jáchymovské jednotky sboru dobrovolných hasičů, jež je zařazena jako JPO III okresu Karlovy Vary. V loňském roce oslavili jáchymovští dobráci 150 let od svého založení.

„Jezdíme pravidelně, ono to být musí, ta cvičení musejí probíhat a díky HZS jezdíme minimálně dvakrát do roka. Dnešní úlohou byla práce s proudnicí, seznámení s vnikáním do bytů, otevírání bytů a teď na závěr je hašení v uzavřené místnosti v dýchací technice,“ popsala velitelka Anna Plačková.

Hasiči absolvovali školení o jednotlivých technických prvcích a způsobu jejich správného používání, mimo jiné s moderní proudnicí. Vyzkoušeli si také vnikání do uzavřených prostor. Náročným prvkem byla i práce v zakouřeném prostředí. Tabule, kterou znají lidé u hokejových trenérů, posloužila jako názorná ukázka a vysvětlení techniky hašení v prostorách budov. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy