Ostrov: Dům kultury čekají změny

Město na projekt Dům kultury v Ostrově – Vybudování kulturního a kreativního centra za více než 81 milionů korun získalo evropskou dotaci ve výši bezmála 42 milionů. Projektová dokumentace už je v tuto chvíli hotová a město již vyhlásilo dvě výběrová řízení, a to na stavební část rekonstrukce a na technologickou část projektu týkající se digitalizace a modernizace kulturního domu z padesátých let.

dezinfekce

Až se na podzim roku 2025, kdy má být hotovo, přijdete do ostrovského kulturáku podívat, na první pohled mnoho velkých změn neuvidíte. Stavební část rekonstrukce bude totiž především o restaurování. „V minulosti se do interiéru budovy příliš neinvestovalo, což je vlastně z mého pohledu dobře. Hodně původních věcí se tak zachovalo a teď budou opraveny, restaurovány či repasovány, aby byly znovu krásné a funkční,” říká projektantka stavební části architektka Olga Růžičková. Ať už se jedná o podlahy, nová obložení topných těles nebo o lustry. „Právě osvětlení je jednou z místních perel. Všechny lustry značky Precioza jsou původní a firma dodnes vlastní i původní šablony, podle kterých je v 50. letech vyráběla. Dodá nám tak případně chybějící části skleněných listů a dalších ozdob,“ upřesňuje architektka.

Jediné, co projde opravdu velikou změnou, bude interiér T-klubu. Změní se stropní podhledy, výmalba, nábytek a prostor budoucí malé scény dostane i nový barový pult s prosklenou vitrínou na zákusky. V prvním patře pak bude největším viditelným zásahem výstavba nového točitého schodiště na balkon v tanečním sále. Ten byl dosud přístupný velmi komplikovaně a pouze přes zázemí.

Centrum pro kreativní průmysl

Technologická části projektu plánuje vybavit kulturní památku technologiemi 21. století. „Počítáme i s virtuální realitou nebo nahrávacím studiem. Ostrovský kulturní dům by se tak mohl stát centrem kreativního průmyslu,“ konstatuje místostarosta Pavel Čekan. Velký sál, jehož největší bolestí je momentálně velmi špatná akustika, se dočká nutných úprav, v kinokavárně se počítá s digitalizací. „Plánované studio bude kromě nahrávání schopné také streamovat dění z jednotlivých sálů. Nové kilometry elektroinstalace pak celý objekt propojí v jeden funkční celek,“ popisuje Stanislav Muryc, projektant specializované firmy MusicData.

Práce na rekonstrukci se brzy rozběhnou na prvním podlaží a v T-klubu. To znamená, že další ročník Filmového festivalu Oty Hofmanna proběhne letos na podzim bez zásadních omezení. Teprve po jeho skončení se kulturní dům veřejnosti uzavře zcela a práce budou pokračovat i ve foyér a na velkém sále. Tam se bude například kompletně modernizovat mechanika jeviště.

Zdroj: Město Ostrov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy