Ostrov: Další historické hroby projdou letos opravami (TV Západ)

Hroby původních obyvatel města Ostrova, dříve Schlackenwerthu, nacházející se na městské evangelickém hřbitově ve Staroměstské ulici, postupně procházejí obnovou. Podle návrhů Kulturní komise města už takto bylo upraveno 8 zdejších hrobů.

dezinfekce

V letošním roce se počítá s dalšími opravami tří až pěti hrobů a náhrobků. 

„Díky tomu, že tady máme takového amatérského badatele pana Mackeho, který tu historii mapuje, tak zpracoval k tomu podklady a víme, že bychom mohli na hřbitově opravit až 40 původních hrobů a náhrobků. Většinou už tam nejsou žádné rodinné vztahy, to znamená, ty hroby jsou dnes v majetku města, nikdo jiný se o ně nestará a většinou tou opravou se myslí nějaká lehká oprava toho kamene, toho náhrobku, ale hlavně oprava toho písma na náhrobku. Pan Macke má tu informaci nebo tu znalost o těch lidech. To znamená, ví, že to byli i třeba významní obyvatelé města, ať už to byli kováři, nebo zastávali jiná důležité místa ve městě, tak požádali Radu, o to, zda by pro letošní rok vyčlenila další prostředky na opravu nebo restaurování dvou až tří hrobů,“ uvedl místostarosta Ostrova Pavel Čekan. 

Hroby se nacházejí v centrální části hřbitova, kde stojí také nejstarší ostrovská stavba, kostel sv. Jakuba Většího z počátku 13. století. Původní většinou německé hroby a náhrobky byly v průběhu času již zlikvidovány. Snaha zachránit alespoň pár desítek posledních je proto vnímána jako důležitá i s ohledem pro historickou paměť zachovanou pro budoucí generace.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy