Odborné skupiny mají připravit kraj na budoucí útlum těžby uhlí

V Karlovarském kraji začala pracovat takzvaná uhelná platforma. Odborné skupiny mají připravit kraj na budoucí útlum těžby uhlí a přeměnu hospodářství uhelného regionu.

dezinfekce

„Uhelná platforma má vytvořit koncepci a seznam projektů řízené restrukturalizace kraje. Kdyby došlo v budoucnu k útlumu těžby, tak aby na to byl kraj připraven. Například jde o projekty z oblasti tvorby pracovních míst, rekultivace a další. Vytvořili jsme pracovní skupiny a každá z nich má svého garanta,” sdělila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová a dodala, že by podobná skupina měla vzniknout i na úrovni vlády.

Uhelná platforma se bude v Karlovarském kraji zabývat například dekarbonizací regionu, tedy energetikou a teplárenstvím, další skupina má na starosti ukončení těžby a následné využití dolů, další se zabývá vzděláváním, jedna skupina pak vědou, výzkumem a inovacemi a poslední socioekonomickými projekty souvisejícími s transformací uhelných regionů.

Karlovarský kraj patří společně s Ústeckým a Moravskoslezským krajem ke třem regionům, které jsou hospodářsky velmi závislé na těžbě uhlí. Sokolovská uhelná a její dceřiné společnosti zaměstnávají v Karlovarském kraji zhruba 3000 lidí, v navázaných firmách pracuje dalších asi 2000 lidí. Asi třetina obyvatel kraje odebírá teplo z některého ze zdrojů Sokolovské uhelné.


Zdroj: facebookové stránky Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy