Od požáru evangelického kostela v Aši uplynulo 62 let

Dne 19. 1. 1960 do základů vyhořel evangelický kostel svaté Trojice v Aši. K této smutné události, znamenající zkázu zdejší nejvýznamnější stavby, vytvořil před časem dokument Milan Vrbata, tiskový mluvčí ašské radnice.

dezinfekce

Je 19. leden 1960. Dělníci dokončují opravu evangelického kostela svaté Trojice v Aši. Náhle se nad střechou chrámu objevuje hustý dým, plameny po chvilce šlehají vysoko nad střechu lodi i věže. Úsilí hasičů je marné, během několika hodin je dílo zkázy dokonáno. Jako mávnutím kouzelného proutku proměňuje živel chrám, tuto široko daleko nejvýznamnější stavbu celého Ašska, v ruiny. 

Co se tehdy vlastně stalo? Podle kroniky ašského hasičského sborudělníci vysoušeli čerstvě natřené dřevěné části vybavení a zároveň vyhřívali útroby kostela. Při přemisťování z neuhašeného agregátu vystříkla nafta a okolí začalo okamžitě hořet. Dva lidé přitom utrpěli vážná popálení. Pro záchranu kostela se asi nedalo mnoho dělat. Dřevo bylo napuštěné hořlavou látkou, hydranty zamrzlé nebo s malým tlakem, okolí bez vody. Z kostela zbylo obvodové zdivo a část věže. Jako připomínka události zůstalo torzo stavby na svém místě až do 80. let, kdy i ono bylo nakonec strženo. Jedna z posledních připomínek staré Aše nenávratně zmizela z mapy i očí tohoto města. Dochovala se jen požárem netknutá socha Martina Luthera z roku 1883. Lidé to tu pojmenovali U vyhořelého kostela a tak je tomu zejména pro pamětníky asi dodnes. 

Celý dokument najdete zde: https://www.muas.cz/assets/File.ashx?id_org=52&id_dokumenty=240784

Zdroj: Město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 23.01.2022 19:00




0 +
 

Hlavní zprávy