Obce mohou poskytnout bezúročné půjčky občanům na výměnu kotle

Pro domácnosti v našem kraji bude opět o něco jednodušší si pořídit nový ekologický kotel. Na jeho předfinancování totiž mohou lidé získat od své obce nebo města bezúročnou půjčku určenou pro žadatele o kotlíkové dotace.

dezinfekce

Národní dotační program pro obce na poskytování bezúročných půjček spustilo Ministerstvo životního prostředí ČR.

"Náš kraj se chystá v polovině roku vyhlásit další výzvu k čerpání kotlíkových dotací. Majitelé domků u nás, ale i v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kteří nemají připraveny peníze na výměnu starého kotle, si budou moci dopředu požádat u své obce o tzv. kotlíkovou půjčku, která je bezúročná. Splatit ji pak mohou ze získané dotace. Věřím, že to bude motivovat k výměně kotle i ty občany, kteří měli obavy, že nebudou mít finance na vstupní náklady spojené s nákupem kotle," vysvětlil náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

Za poskytnutí půjček občanům obec může získat finanční prostředky na administraci, nebo využít finance z půjček na realizaci projektu v oblasti ochrany životního prostředí v obci.

Na nový pilotní program ministerstvo vyčlenilo celkem 740 milionů korun, z toho je 70 milionů připraveno pro Karlovarský kraj. Žádosti o peníze mohou obce podávat od 6. února. Bližší informace najdou zástupci obcí i občané na stránkách Ministerstva životního prostředí. Případně je možné se obrátit na regionální pobočku Státního fondu životního prostředí v Karlových Varech, Majakovského ulici.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 10.02.2019 12:30




0 +
 

Hlavní zprávy