O titul Strom roku soupeří i Dolní popovská lípa

Do finále ankety Strom roku se probojovala Dolní popovská lípa ze zaniklé vsi u Jáchymova. V jubilejním 20. ročníku soutěže se památná lípa představí mezi dvanácti stromy s nejsilnějším příběhem v Česku. Podpořit své favority mohou lidé hlasem prostřednictvím dárcovské sms za třicet korun nebo přes web ankety. Výtěžek z hlasování Nadace Partnerství rozdělí ve formě grantu na výsadby a ošetření zeleně mezi komunity okolo finálových stromů.

dezinfekce

Hlasováním provede web www.stromroku.cz. Novinkou jsou letos tipy na výlety za stromy, které ocenění získaly za 19letou historii ankety.

Dolní popovská lípa roste u rozcestí lesních cest v dnes zcela zaniklé obci Popov u Jáchymova. Jedná se o nejsilnější strom Karlovarského kraje. V sousedství lípy stál kdysi hostinec. Kmen stromu býval obkroužen lavicí a ověšen svatými obrázky. Vahou větví se ale kmen rozdělil a místem lze nyní projít po speciálním chodníčku.

„V blízkém okolí se dokonce nacházejí další památné stromy – Horní popovská lípa, Popovská bříza a Popovský jasan,“ komentuje Ladislava Kulhavá ze Spolku přátel Jáchymova, který strom do soutěže přihlásil.

„Anketa Strom roku, kterou pořádá Nadace Partnerství, již 20. rokem hledá stromy s nejsilnějšími příběhy. Jejím cílem je podporovat péči o staré, významné a ohrožené stromy. Díky grantům pro zapojené finalisty organizátoři chtějí také podpořit výsadbu nových stromů do české krajiny a měst pod hlavičkou celonárodní iniciativy Sázíme budoucnost,“ dodává koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža.

V rámci oslav 20 let ankety Strom roku připravila Nadace Partnerství ve spolupráci s Ukliďme Česko také letní soutěž s názvem Výlety ke stromům. Na webu www.stromroku.cz/vylety najdou zájemci 19 tipů na výlety za stromy, které se v minulosti staly vítězi ankety. Kdo po cestě k nim posbírá pytel odpadků, může vyhrát ceny od partnerů ankety: knihy o přírodě z nakladatelství Kazda nebo pitný režim až na čtvrt roku od Ondrášovky.


Zdroj: David Kopecký, Nadace Partnerství


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy