Nyní je nejvhodnější doba na očkování proti chřipce

Onemocnění chřipkou je v České republice stále podceňováno, a to i přesto, že může mít fatální následky. Nechte se proto očkovat včas. Očkováním chráníte nejen sebe, ale i svou rodinu a všechny, s nimiž se setkáváte a pro něž by mohla být nákaza i ohrožením jejich života.

dezinfekce

Každý rok u nás zemře na následky chřipky více než 2 000 osob. Přitom očkování zabrání onemocnění u zdravých dospělých osob až v 90 procentech.

„Ideální dobou na očkování je září až listopad, kdy si tělo stihne ještě před nástupem každoroční chřipkové epidemie vytvořit potřebné protilátky. Očkování proti chřipce provádějí praktičtí lékaři a očkovací centra,“ uvedl tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaela Zajíčková.

Očkování je hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění, a to osobám starším 65 let, lidem s vybranými zdravotními indikacemi a klientům umístěným v léčebnách dlouhodobé péče, v domovech pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením nebo se zvláštním režimem. Očkování proti chřipce se dále doporučuje osobám, které přicházejí v rámci svého zaměstnání do kontaktu s chronicky nemocnými nebo například těhotným ženám.

V období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění je potřeba dbát na zvýšenou hygienu, zejména mýt si ruce mýdlem před jídlem, nemnout si oči a obličej. Nutná je i ohleduplnost nemocných. Hygienici doporučují kašlat a kýchat do kapesníku, použité kapesníky ihned likvidovat, zůstat izolován doma a nešířit tak dále onemocnění.

Více informací o očkování a prevenci najdete na internetových stránkách Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje - viz zde.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraj


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 09.10.2018 20:00




0 +
 

Hlavní zprávy