Novela zákona na ochranu zvířat zpřísnila tresty za používání i nabízení lepových pastí

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v poslední době řešili několik případů nelegálního prodeje zakázaných lepových pastí na hlodavce. SVS při této příležitosti upozorňuje, že v České republice je zakázáno nejen prodávat a nabízet lepící i čelisťové pasti, ale rovněž není dovolena ani jejich výroba nebo dovoz ze zahraničí.

dezinfekce

Nedávná novela zákona na ochranu zvířat proti týrání zákaz lepových pastí zpřísnila a upřesnila, nyní lze za přestupek uložit pokutu až do výše 3 mil. Kč. Nabízení čelisťových a lepových pastí se považuje za propagací týrání zvířat.

Například veterinární inspektoři ze Zlínského kraje aktuálně prokázali porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání dvěma internetovými obchody, z nichž prostřednictvím tzv. kontrolního nákupu prodej nelegálních pastí odhalili. Po uplynutí správních lhůt podá tamní krajská veterinární správa (KVS) podnět obci s rozšířenou působností k zahájení správního řízení o pokutě s oběma prodejci. Při došetřování stejného případu byl zároveň ve Zlínském kraji zjištěn výrobce nelegálních pastí. Ten již na základě zásahu a nařízení KVS přestal pasti vyrábět a prodané kusy stahuje z trhu.

Novelizovaný zákon na ochranu zvířat proti týrání, který bude účinný od února 2021, upřesnil ustanovení upravující problematiku čelisťových a lepových pastí. Tyto druhy pastí se v Česku nyní nesmějí nejen vyrábět a prodávat, ale ani nabízet. Zakázán je také dovoz těchto pastí. Použití čelisťových a lepových pastí je zakázáno obecně ve vztahu ke všem obratlovcům. Konkrétně ve vztahu k volně žijícím zvířatům (včetně hlodavců) je také v zákoně zakázáno odchytávat nebo usmrcovat volně žijící zvíře pomocí formalínových nebo lepících pastí. Za přestupek zákona bude nově možno právnické či podnikající fyzické osobě uložit pokutu až do výše 3 mil. Kč, fyzické osobě pak hrozí sankce do 1 mil. Kč. Zároveň dotyčnému může být uložen zákaz činnosti. V současnosti je výše pokuty stanovena do 500 tis. Kč.

„SVS apeluje na výrobce, obchodníky i potenciální uživatele těchto pastí, aby tak nečinili. Nehodláme tyto praktiky v ČR tolerovat a v případě zjištění porušení zákona učiníme v rámci legislativy maximum pro to, aby dále takové jednání nepokračovalo,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Použití lepů a jiných podobných prostředků, které dlouhodobě omezují pohyb zvířete tak, že k usmrcení zvířete dochází v důsledku nedostatku potravy nebo tekutin anebo v důsledku jiných metabolických poruch, je utýráním zvířete, které je provedeno způsobem zvlášť trýznivým. Zjednodušeně řečeno zvíře po přilepení na desku uhyne po několika dnech, kdy se marně snaží z lepové desky odlepit, hladem a žízní. Při pokusech vymanit se z pasti nebo desky si může zvíře také způsobit četná zranění.


Zdroj: Státní veterinární správa (SVS) 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 27.12.2020 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy