Nová Role - místo, kde se setkáte s poctivým řemeslem

Karlovarský kraj je znám především díky lázeňství. Neméně typickým odvětvím, které má v regionu více jak dvousetletou tradici, je i výroba porcelánu. Produkty z místních porcelánek se vyznačují nejenom vysokou kvalitou, ale také originálním zpracováním.

dezinfekce

Jedním z míst, kde můžete nahlédnout pod pokličku poctivému řemeslu je unikátní Návštěvnické centrum v porcelánce v Nové Roli. 

V roce 2013 jej otevřela společnost Thun a o jeho provoz se již několik let úspěšně stará rodinný spolek Archa Loket. Návštěvnické centrum nabízí naučné a tvůrčí prohlídky zaměřené na představení současné industriální výroby. Jejich součástí je i velmi oblíbená Porcelánová školička, kde si zájemci mohou odekorovat vlastní hrníček. Karlovarský kraj v rámci pravidelně vyhlašovaného dotačního programu „Děti, mládež a kultura“ přispívá nejmenším návštěvníkům na autobusovou dopravu. Porcelánka k této podpoře pak přidává ještě zvýhodněné vstupné. 

„Pro děti je to skvělá příležitost, jak se seznámit s tradičním řemeslem. Jen v uplynulém roce jsme na jejich dopravu uvolnili z programu více jak 99 tisíc korun. Všem, kteří se na provozu Porcelánové školičky podílejí, bych chtěla moc poděkovat. Jejich práce má jednoznačně velký smysl,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

Návštěva Porcelánové školičky může mít pro děti a mládež význam i z hlediska jejich budoucího profesního směřování. O výrobce a dekoratéry porcelánu je totiž ze strany zaměstnavatelů na trhu práce stále velký zájem.

„Pokud se děti v našem kraji chtějí vyučit dobrému řemeslu v duchu výrobních a řemeslných tradic, prohlídka porcelánky jim může být dobrou inspirací. Mnozí z nás si přejí, aby naši potomci po dokončení svého vzdělání zůstali v našem regionu a nadále jej rozvíjeli,“ doplnil průvodce ze spolku Archa Loket Jaroslav Dolina.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy