Nedostatek lékařů pociťuje celé Česko. V příhraničí je však situace již kritická

Není žádným tajemstvím, že Karlovarský kraj, coby jeden ze tří strukturálně postižených regionů, trpí odchodem mladých a talentovaných lidí a jejich rodin do jiných regionů v ČR i v zahraničí. Chebsko není výjimkou. Nedostatek lékařů, učitelů, absence odborných zaměstnanců v oblasti sociálních služeb, nedostatek volných lůžek pro seniory a zdravotně postižené občany jsou témata, která v posledních letech rezonují převážně v příhraničních oblastech.

dezinfekce

Zhoršená dostupnost zdravotnické péče a nedostatek lékařů přivedla na chebskou radnici část chebských praktických lékařů, kteří přijali pozvání členů vedení města ke společné diskusi.

„Řada Chebanů v současnosti nemá praktického lékaře. Podle našich zjištění jsme mínus tři až čtyři doktoři, kteří již ukončili, nebo se chystají ukončit svoji činnost. Bez praktických lékařů zůstávají 3 až 4 tisíce lidí. Což je alarmující stav. Tito lidé se na vedení města obracejí se žádostí o pomoc. Bohužel pravomoci města jsou velmi omezené. Máme plán, jak pomoci nově příchozím lékařům. Ostatní možná řešení jsou v kompetenci ministerstva a zdravotní pojišťovny,“ uvedl v úvodu starosta Jalovec.

Na otázku, co by lékařům pomohlo, a co by chebští politici mohli pro věc udělat, zazněly jasné odpovědi: „Sežeňte doktory!“, „Apelujte na kraj, vyzvěte senátory, jednejte s pojišťovnami!“

„Diskuse byla opravdu velmi emotivní. Informace, které jsme získali, jsou dobrými podklady pro další jednání. Přebujelá administrativa, nedostatek zdravotních sester, nadlimitní počty registrovaných pacientů, „pendleři“, kteří nevyužívají zdravotní péči v zemích, kde pracují, přesto, že tam na ni mají nárok, nedobrá situace v chebské nemocnici a mnoho dalšího. To jsou jasná témata k dalším diskusím, které budeme iniciovat,“ uvedl místostarosta Jiří Černý, který se díky své původní profesi záchranáře v problematice chebského zdravotnictví orientuje.

Podle slov chebského starosty Antonína Jalovce udělá vedení města vše pro to, aby se současný stav zlepšil. Je ale nezbytně nutné, aby chtěly situaci řešit i zodpovědné orgány.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
07.02.2020 16:00




0 +
 

Hlavní zprávy