Nastává čas přezouvání aut na zimní pneumatiky

Řidiče čeká s blížící se zimou jedna důležitá povinnost, kterou jim ukládá zákon. A to výměna letních pneumatik na automobilu za gumy zimní. Zvládnout by to měli do listopadu, jinak se vystavují riziku, že v případě náhlého zhoršení počasí s námrazou či sněžením budou při použití nesprávných pneumatik pokutováni. Pokud máte staré pneumatiky už ojeté, hledejte především servis, ve kterém je můžete bezplatně odevzdat. Ušetříte si tím čas a pneumatice věnujete "druhý život."

dezinfekce

S přezouváním pneumatik bohužel souvisí jeden problém. Mnoho z nich nekončí tam, kde má. Tedy na místech zpětného odběru, nýbrž na černých skládkách. Kam tedy se starými pneumatikami? Občané mají možnost pneumatiky odevzdat na místech zpětného odběru bezplatně, bez vazby na nákup zboží či služeb a bez ohledu na značku pneumatik. Místa zpětného odběru jsou provozovny, které v rámci služeb či prodeje odebírají pneumatiky a mají značení „Místa zpětného odběru.“ Jedná se převážně o pneuservisy a místa prodeje pneumatik. Místa, která bezplatně sváží provozovatel kolektivního systému Eltma pro povinné osoby, které se účastní kolektivního systému, najdete na stránkách https://www.eltma.cz/ v sekci Sběrná místa.

Pneumatika není komunálním odpadem a její likvidaci platí občan již v ceně zakoupeného produktu. Proto by použitá pneumatika měla být co nejkratší cestou vrácena zpět výrobci, aby nekončila jako odpad na sběrném dvoře či dokonce na černé skládce.

Odevzdaná pneumatika je zpracována materiálově nebo energeticky. Materiálovému využití předchází separace ocelových kordů, textilu a gumového granulátu. Ocelové kordy jsou dále použity v hutním průmyslu, textil například do izolačních desek. Z gumového granulátu se vyrábí povrchy pro průmysl, jízdárny, tlumící podložky pod koleje, náhrady za kovové poklopy a další produkty. Můžete je najít na různých typech povrchu, kde je požadována nízká hladina hluku a vysoká odolnost a pružnost.

Více informací o zpětném odběru pneumatik najdete na www.eltma.cz.

Odbor správy majetku města Sokolov ve spolupráci s městskou společností SOTES Sokolov několikrát do roka likviduje černé skládky, převážně pneumatiky. Povědomí o možnosti odevzdávat použité pneumatiky na místech zpětného odběru je velmi malé. Na sběrném dvoře je možné odevzdat pneumatiky za poplatek 40 Kč (osobní vozidlo) a 60 Kč (nákladní vozidlo). Přitom v Sokolově a jeho okolí (Dolní Rychnov, Svatava a Lomnice) je možné pneumatiky odevzdat na čtyřech místech bezplatně, bez vazby na nákup zboží či služeb a bez ohledu na značku pneumatik.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy