Na trojstátí byla osazena kamenná stéla spojující 3 země

V roce 2019 se na město Hranice obrátili zástupci Freizeit und Tourismus Regnitzlosau s nápadem umístit na geografickém bodu styku Čech, Bavorska a Saska kamennou stélu.

dezinfekce

Byla představena podoba kamene o třech stranách směřujících do jednotlivých zemí.

"Na naší straně jsem návrh představil skupině, která o místo pečuje a shodli jsme se na tom, že je to fajn nápad. Shoda byla i se zástupci okolních německých obcí. Proto bylo dohodnuto, že německá strana zařídí výrobu kamene a my zařídíme jeho osazení," uvedl starosta Daniel Mašlár.

"Zástupci německé strany mezitím ale podali žádost o souhlas s umístěním. V tomto případě se jedná o nekonečný seznam orgánů, kteří se k věci vyjadřují a rozhodující slovo má mezinárodní komise, která se schází jednou za rok. Ta nám záměr zamítla na základě zcela nepochopitelných argumentů. Mezi důvody bylo, že je místo v korytě potoka a překážka může vyvolávat proudy vody, vymílat břehy koryta a způsobovat povodně. Další důvod byl, že oficiální hraniční mezníky musí být mezi sebou na dohled. Německá strana navrhla řešení tento kámen umístit do volného prostoru na bavorskou stranu. Vzhledem k tomu, že součástí kamenné stély má být kovová plaketka, označující křížem a souřadnicemi onen přesný bod, nedokázal jsem toto řešení akceptovat. Nakonec bylo dohodnuto, že stéla bude osazena i tak. Mezitím však byly v Bavorsku volby, změnil se starosta a jednání začala v podstatě znovu. Nakonec bylo dospěno ke stejnému závěru," popisuje komplikace starosta.

"V pátek 20.11.2020 se však na místě ona kamenná stéla skutečně objevila. Již několik hodin poté jsem byl kontaktován úředníkem z ministerstva vnitra, který připomněl zamítavé stanovisko a varoval, že bude intenzivně usilovat o její odstranění. I když nemám tušení, jak se na místo tento kamenný monument dostal a kdo jej tam nakonec instaloval, za sebe říkám, že vypadá moc pěkně a je to fajn náhrada za původní dřevěný kolík, instalovaný dle dostupných informací úřadem ministerstva při návštěvě ministra," dodává.


Zdroj: město Hranice

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 10.12.2020 10:30




0 +
 

Hlavní zprávy