MZ potvrdilo možnost leteckých transportů těžce nemocných s COVID-19 mimo náš kraj

Ministerstvo zdravotnictví (MZ) a Armáda ČR vyšly vstříc žádosti krajské koordinátorky intenzivní péče MUDr. Dagmar Uhlíkové o zajištění leteckého transportu pacientů s COVID-19, kteří potřebují intenzivní péči, do jiných krajů. Uleví se tak přetíženým nemocnicím v Karlovarském kraji, jež nemají lůžka intenzivní péče ani potřebný personál.

dezinfekce

Na základě nařízení velitele vzdušných sil a ředitele sekce vojenského zdravotnictví Armády ČR bylo potvrzeno vyčlenění další kompletní  posádky pro mezinemocniční transporty pacientů z nemocnic Karlovarského a Plzeňského kraje.

Nařízení má zatím platnost do 9. února 2021.

„Vážíme si vstřícného kroku ze strany Ministerstva zdravotnictví a armády, už v minulých dnech se prokázalo, že rychlý letecký transport umožní poskytnout covidovým pacientům v krátké době potřebnou intenzivní péči a vyřešit kapacitní problém nemocnic v našem regionu, které už prostě nemají lůžka a zdravotníky schopné tento druh péče zajistit,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Letecký transport se netýká přepravy pacientů mezi nemocnicemi v rámci kraje, pozemní převozy prostřednictvím zdravotnických záchranářů budou upřednostněny také při přepravě mezi Karlovarským a Plzeňským krajem.

Kromě posádky leteckých záchranářů, kteří transportují pacienty s COVID-19, zůstane v provozu také posádka, jejímž úkolem je poskytování „běžné“ akutní přednemocniční péče na území obou krajů.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy