Ministerstvo zdravotnictví: Situace s onemocněním covid-19 je stabilizovaná

S blížícím se podzimem ale dbejte na prevenci a očkujte se.

dezinfekce

I přes sledovaný očekávaný nárůst počtu nakažených koronavirem je aktuální epidemiologická situace v České republice stabilizovaná. Nedochází ke zvýšenému počtu hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče. Přesto však Ministerstvo zdravotnictví před sezónou respiračních infekcí zdůrazňuje, že základním nástrojem prevence je očkování, které významně snižuje riziko závažného průběhu a komplikací onemocnění, a samozřejmě respirační hygiena. Očkování je doporučeno především zranitelným skupinám jako jsou senioři nebo chronicky nemocné osoby.

V minulém týdnu opět na Ministerstvu zdravotnictví zasedal Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP), jehož úkolem je vytvářet odborná doporučení a stanoviska, a společně se zástupci Ministerstva zdravotnictví analyzovat současnou epidemiologickou situaci v ČR.

“Situace v České republice je podobná situaci v okolních státech. Jako každý podzim dochází k částečnému nárůstu počtu případů, avšak bez významného dopadu na počty hospitalizovaných s covidem-19. To je pro nás klíčový ukazatel. Chtěl bych nicméně apelovat na všechny – očkujte se, protože je to nejlepší způsob, jak se chránit proti závažnému průběhu onemocnění a udržet i tuto sezónu nízká covidová čísla,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Doporučení redakce: Přečtěte si užitečné informace, jak se chránit před koronavirem na stránce věnované dezinfekci.

“Národní institut pro zvládání pandemie situaci monitoruje a v případě potřeby je připraven doporučit adekvátní reakci. Doporučuji očkování seniorům či lidem trpícím chronickými nemocemi či poruchou imunity, které mohou průběh nemoci zkomplikovat. Jde například o pacienty s chronickým onemocněním srdce, plic, astmatiky, diabetiky a další. Očkování doporučuji bez ohledu na počet předchozích dávek,“ řekl předseda NIZP a České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Očkovat by se měli i zdravotníci a těhotné ženy, zejména ty v pokročilém stadiu těhotenství. V mladších věkových kategoriích včetně dětí je doporučeno očkování primárně těm, u nichž hrozí závažný průběh koronaviru, protože se dlouhodobě léčí s jinou nemocí.

Na podzim by pak neměli vynechat očkování ani jedinci, kteří jsou v úzkém kontaktu se zranitelnými osobami, například třeba rodinní příslušníci onkologických pacientů nebo zaměstnanci v domovech pro seniory nebo jiných sociálních zařízeních.

“Zásadní součástí prevence před covidem i jinými respiračními onemocněními je nejen očkování, ale i například ochrana dýchacích cest ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Všechny, kteří cítí příznaky respiračního onemocnění nabádám, aby zůstali doma/nechodili do kolektivu. Všichni dodržujme základní respirační hygienu a hygienu rukou,” doplnila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Foto: Pixabay


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 18.09.2023 14:35




0 +
 

Hlavní zprávy