Milíkov: Hrázděný statek se po rekonstrukci otevřel veřejnosti (TV Západ)

V rámci Dnů evropského dědictví (EDH) proběhlo v sobotu 11. září mimo jiné slavnostní otevření hrázděného statku z 18. století v Milíkově na Chebsku. Usedlost zakoupil do Karlovarský kraj do svého vlastnictví v roce 2008. Rekonstrukce vyšla na 21,7 milionu korun v uznatelných nákladech, z čehož dotace z IROP (Integrovaného operačního programu) tvořila 18,5 milionu.

dezinfekce

"Dnes je jeden z těch krásných slavnostních dnů. Byla uzavřena nějaká práce, rekonstrukce – záměr, který trval mnoho let. Statek Milíkov je typickou stavbou Chebska v lidové architektuře. V oblasti, která ještě čeká na své objevení. Kraj vlastní tento statek, a to od roku 2008, kdy byl koupen se záměrem provést rekonstrukci. V následujících letech byla získána dotace z Evropské unie. A Karlovarský kraj samozřejmě podpořil tuto rekonstrukci," uvedla Oľga Haláková, radní Karlovarského kraje pro Oblast kultury a památkové péče. 

Historie statku se dá rozdělit do několika etap. Vzniklo jako obytné stavení se všemi potřebnými budovami, kde lidé žili a hospodařili. Poté v mezidobí fungoval jako chalupa a nyní je z něj muzeum s expozicemi. Při dosud poslední rekonstrukci byla potřeba řada věcí zcela vyměnit.

"Na základě mykologického a dendrologického posudku se zjistilo, že štít je bohužel z 90 % poškozen a další jeho životnost nelze prodloužit. Štít jsme tak sejmuli a vyrobili jeho kopii. Takže v současné době se koukáte na kopii štítu. Originál je momentálně v centrálním depozitáři Muzea Cheb. Zjistilo se, že ta roubená část je značně poškozená a vyprotézování nebo nastavování částí by té autenticitě vůbec nepomohlo, takže bohužel ta roubená část je z 80 % vyměněna," přiblížila ředitelka chebského muzea Martina Kulová.

Na sobotu si muzejníci připravili pestrý program. V jeho úvodu se představili jednotliví aktéři projektu rekonstrukce. Vystoupil také harmonikář František Severa s písní o s Slavkovském lese, s názvem "Das Lied vom Kaiserwald," kterou složil jeho pradědeček. 

"Ten program je koncipovaný tak, že zde máme ukázku rukodělené výroby, máme tady samozřejmě občerstvení, dále ukázku traktorů z Traktorklubu Skalná. Vystoupí zde folklórní soubory, bude zde hrát egerlandská hudba. Vše je koncipováno jako ukázka tradic, které se tady zachovaly regionálně. Vevnitř se můžete podívat, jak se tvořila krajka, paličkovaná krajka a děti si potom mohou vytvořit perníčky," popsala Kulová.

Pro děti byly připraveny také nejrůznější soutěže a dovednostní disciplíny, které se už dnes málokde vidí. Třeba tlučení špačků nebo honění obruče. Ale vyzkoušet děti mohly i střelbu z luku nebo chůzi na chůdách. 

Nové expozice obsahují jak desítky kusů lidového nábytku nebo obrazů, tak i zbrusu novou výstavu ručně šitých chebských krojů. 

Statek v Milíkově má klasický půdorys chebské hrázděné usedlosti: přibližně čtvercový dvůr uzavřený obytným stavením s chlévem, stodolou, do dvora otevřenou kolnou a výminek postaveným na místě původních samostatných chlévů. Nejstarší budovou je stodola datovaná na jednom z vnitřních trámů k roku 1781. V roce 2005 byl statek čp. 18 v Milíkově zapsán do seznamu kulturních památek.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy