Meteorologové varují před silnými bouřkami a povodňovou bdělostí

Výstraha je v platnosti od 15:00 hodin dne 13.7.2021 do 00:00 hodin dne 14.7.2021, a to pro kraje: Jihočeský kraj (Blatná, Český Krumlov, Prachatice, Strakonice, Vimperk, Vodňany), Plzeňský kraj, Karlovarský kraj a Ústecký kraj (Kadaň, Podbořany), kdy zároveň platí výstraha před povodňovou bdělostí.

dezinfekce

Očekává se výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 60 mm, lokálně s kroupami a s nárazy větru kolem 70 km/h.

Doporučení ke zmírnění následků jevu:
Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

Povodňová bdělost – 1. (nejnižší) stupeň povodňové aktivity v některých říčních profilech.

Doporučení ke zmírnění následků jevu:

Vzestupy hladin řek, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. Možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Doporučuje se vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku.


Zdroj: Český hydrometeorologický ústav


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy