Meteorologové varují před silným větrem a povodňovou bdělostí

Výstraha před silným větrem je v platnosti od 08:00 do 18:00 hodin dne 12.3., povodňová bdělost je v platnosti již od dnešního dne, a to až do 12:00 hodin dne 12.3.2020.

dezinfekce

Povodňová bdělost
Platnost: od 11.3.2020 do 12:00 hodin dne 12.3.2020. 
Pro kraje: Karlovarský kraj (Aš, Cheb, Karlovy Vary, Kraslice, Ostrov, Sokolov)

Hladiny Svatavy, Rolavy a Bystřice budou i nadále na vzestupu, nelze vyloučit překročení 1.SPA, kulminaci očekáváme v úterý v podvečer.

Doporučení ke zmírnění následků jevu:
Vzestupy hladin řek, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. Možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu (na www.chmi.cz nebo v médiích). Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku.

Silný vítr

Platnost: od 08:00 dne 12.3.2020 do 18:00 hodin dne 12.3.2020 
Pro kraje: Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj

Čerstvý jihozápadní až západní vítr s nárazy 55 až 70 km/h.

Doporučení ke zmírnění následků jevu:
Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.


Zdroj: Český hydrometeorologický ústav


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy