Medaile za zásluhy o bezpečnost převzalo téměř 20 lidí z našeho kraje

V pondělí 18. října 2021 se v Becherově vile v Karlových Varech uskutečnil slavnostní ceremoniál předání krajských vyznamenání za zásluhy o bezpečnost. Medaile převzali z rukou hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a armádního generála ve výslužbě Petra Pavla občané z našeho regionu, kteří v uplynulém období vykonali mimořádné činy a zasloužili se o záchranu zdraví i životů ostatních.

dezinfekce

Medaile se uděluje na základě rozhodnutí Rady Karlovarského kraje občanovi, kterého za jeho čin nebo dlouhodobé zásluhy o bezpečnost navrhuje jedna ze složek Integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje, krajští radní, zastupitelé a veřejnost.

„Je mi ctí se s vámi dnes setkat a poděkovat za to, že jste v kritické situaci nezaváhali ani na vteřinu a pomohli druhým, když to nejvíce potřebovali. Je to obdivuhodná ukázka lidství a obětavosti, které si velmi vážíme,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek během předávání medailí.

Slavnostní akt zpestřilo vystoupení komorního tria Piacere, jež tvoří členky Karlovarského symfonického orchestru.

Přehled držitelů krajských medailí za zásluhy o bezpečnost – 2020, 2021:

Matyáš Kočí, Ondřej Dusík, Martin Žofčín
Chlapci z Kynšperku nad Ohří si v červenci 2021 při projížďce na kolech všimli na schodech ležících peněz. Několikatisícový finanční obnos vzali a odnesli na policii v Kynšperku. U nalezených peněz nebyly žádné osobní doklady, a proto se policistům i přes veškeré úsilí zatím nepodařilo majitele nalézt. Poctivým nálezcům policisté poděkovali a odměnili je předměty s policejní tematikou.

Matěj Puda, Jana Ryvolová, Daniel Poborský, Marie Predigerová
V září 2020 pomohli starší paní, která měla zdravotní potíže. Všimli si jí, jak se opírá o dopravní značku a bez pomoci není schopna pohybu. Proto jí šli pomoci, aby si mohla sednout, zavolali její dceři, která po chvíli dorazila. Když byly obě dámy na odchodu, paní měla opět problém udržet se na nohou. Zachránci zavolali sanitu, a i když paní zprvu nechtěla jet, nakonec ji přesvědčili. Matěj Puda je dobrovolník u hasičů v Březové, Jana Ryvolová a Marie Predigerová jsou z policejní školy v Sokolově a Daniel Poborský pracuje v armádě.

Jana Čečrlová
Paní Jana Čečrlová bydlí u velmi nebezpečného jezu na Ohři v Radošově. Jen za prvních 14 dní letošních letních prázdnin zasahovala hned třikrát, když zpod jezu vytáhla sedm topících se vodáků. V domku řeky žije už přes 40 let. Před mnoha lety přihlížela, jak vodákům pomáhá její otec, pak se zapojila i ona. Dnes už vybíhá ze zahrady k jezu sama, aby hodila tonoucím záchranné prostředky, které má připravené na zahradě.

Petr Prokeš, ZÁCHRANNÁ A ODCHYTOVÁ SLUŽBA PRO ZVÍŘATA
Pan Prokeš byl navržen na ocenění rodinou, které v dubnu letošního roku pes napadl syny a nebýt jeho zkušeného zásahu, jen velmi těžko by se podařilo vyřešit situaci, při které pes utrpěl při obraně synů ze strany rodičů vážná poranění, a bylo třeba jej převézt na veterinární kliniku. Paní, která Petra Prokeše nominovala, doslova napsala, že se „složila jako domeček z karet“ a pan Prokeš se nebál a pomohl zkrátit utrpení psa. Mnoho psů, kteří byli ve špatném stavu kvůli nešetrnému zacházení nebo po srážce s vozidly, dostalo díky panu Prokešovi novou šanci na život.

Petr Šikýř
Jmenovaný má zásluhu na záchraně člověka, který chtěl skokem ze střechy lázeňského hotelu Curie v Jáchymově v červnu 2020 ukončit svůj život. Muž s obtížemi balancoval na hraně římsy hotelu a bylo otázkou chvíle, kdy by ztratil rovnováhu a zřítil se dolů. Na místo dorazili členové IZS. Muž ale odmítal s kýmkoliv v uniformě komunikovat. V této nepříznivé situaci Petr Šikýř nabídl, že se pokusí s mužem promluvit. Komunikace trvala pět hodin. Nakonec se podařilo Petru Šikýřovi z římsy, na které muž stál, muže strhnout na střechu hotelu a zachránit mu život. Pan Šikýř působí jako učitel na Střední škole veřejnoprávní Trivis v Karlových Varech.

Jan Mach, Radovan Pták, Michal Šiška, Josef Suchý
Všichni čtyři se významnou měrou zasloužili o záchranu čtyř osob, které se dostaly do situace ohrožující jejich život. Čtveřice vodáků se 10. července 2021 pokusila sjet na lodi jez Černý mlýn na řece Ohři. Při tomto pokusu se jejich loď přímo na jezu převrátila a všichni vodáci se dostali do silného vodního válce pod profilem jezu. Nikdo z nich nebyl vybavený záchrannou vestou, proud ve vodním válci jim neumožnil se vlastními silami dostat na břeh a dokonce se ani udržet nad vodní hladinou. Jejich zachránci se naštěstí dostali na středový betonový pilíř jezu, použili zde umístěné záchranné pomůcky, aby postupně vytáhli topící se vodáky z vody, pro jednoho z nich kvůli jeho vysílení museli skočit přímo do vody. Tímto zákrokem zachránili všem osobám ve vodě život. Dle vyjádření zasahujících hasičů přímo na místě vedl předchozí zásah nominovaných osob k přímé záchraně života. 

pprap. Václav Kurtík
HZS Karlovarského kraje, územní odbor Sokolov, stanice Sokolov

V červenci 2021 brzy ráno jel příslušník HZS Karlovarského kraje na kole do služby. Při cestě po cyklostezce vedoucí z Horního Slavkova do Sokolova uviděl v místě pod kostelem sv. Mikuláše jízdní kolo a o kus dále ležícího muže. Bez zaváhání nejprve zkusil muže oslovit, ten ale nereagoval. Neprodleně uvedl muže do stabilizované polohy, přivolal záchranáře a do jejich příjezdu poskytoval zraněnému první pomoc a kontroloval jeho životní funkce. Po odjezdu sanitky ještě zajistil odvoz kola služebním vozidlem na stanici Sokolov a informování manželky zraněného. Dle vyjádření posádky ZZS se pprap. Kurtík o zraněného muže postaral velice profesionálně a vzhledem k charakteru zranění pro zraněného udělal vše, co bylo v dané situaci možné. Muž při pádu z kola utrpěl rupturu ledviny a bez včasné pomoci mu hrozilo vykrvácení do dutiny břišní a smrt. 

pprap. Jan Mojcher
ZS Karlovarského kraje, územní odbor Cheb, stanice Aš

Dne 17. 6. 2021 projížděl pprap. Jan Mojcher s manželkou mezi obcemi Kladská a Prameny na Mariánskolázeňsku, když za zatáčkou spatřil osobní vozidlo, jež narazilo do stromu. Pprap. Mojcher okamžitě zastavil u místa nehody a bez prodlení šel zjistit stav a počet zraněných osob v havarovaném vozidle. Uvnitř cestoval muž, který měl zaklíněné dolní končetiny, přičemž levá dolní končetina byla z větší části amputovaná. Vozidlo se nebezpečně naklánělo na hraně komunikace. V místě nebylo pokrytí signálem mobilního operátora a nefungovala ani aplikace Záchranka. Krátce na to u nehody zastavila posádka Celní správy. Spolu s příslušníkem Celní správy, který byl vybavený turniketem pro zaškrcení masivního krvácení, provedl Jan Mojcher zaškrcení končetiny, do příjezdu složek IZS byl muž udržován při vědomí. Příslušnice Celní správy odjela vozidlem do místa s pokrytím mobilním operátorem. Po příjezdu složek IZS se pprap. Mojcher díky svým znalostem v oblasti vyprošťování u dopravních nehod podílel ve spolupráci s velitelem zásahu na taktice provádění vyprošťovacích prací. Poskytnutím kvalitní první pomoci zachránili všichni účastníci zraněnému muži život.

npor. Ing. Jiří Horník, DiS.
HZS Karlovarského kraje, územní odbor| Karlovy Vary, stanice Toužim

Jiří Horník ve funkci územního řídícího důstojníka v srpnu 2021 cestou na stanici Toužim projížděl u odbočky na Sovolusky kolem vážné dopravní nehody osobního automobilu. Toto vozidlo po nehodě skončilo mimo komunikaci. Ve vozidle cestovaly tři osoby, všechny byly po nehodě zraněny. Npor. Horník po nahlášení události na tísňovou linku poskytl bezodkladnou první pomoc nejvážněji zraněnému muži s masivním krvácením z krku a ruky. Tuto první pomoc prováděl npor. Horník za pomoci svědka nehody a zraněné ženy. Po dojezdu složek IZS příslušník zahájil komunikaci se zraněnou ženou, u které se projevoval začínající rozvoj šoku, a druhým zraněným mužem, kterého bylo také zapotřebí uložit do úlevové polohy. Npor. Jiří Horník je dlouholetým instruktorem HZS Karlovarského kraje pro poskytování první pomoci a vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, zároveň je členem týmu pro poskytování první psychické pomoci a postraumatické stresové péče. Jeho aktivita na místě nehody vedla k záchraně života nejvážněji zraněného člena posádky havarovaného vozidla.

pprap. Petr Zetocha, DiS
HZS Karlovarského kraje, územní odbor Cheb, stanice Cheb

Od konce října 2020 do jara 2021 provedl celkem 2589 odběrů pro PCR nebo POC testy na nákazu COVID-19. V sanitce mobilní odběrného týmu ujel 7032 kilometrů. Nominovaný je zástupcem všech hasičů, kteří se kromě běžné zásahové činnosti podíleli rovněž na ostatních úkolech při řešení epidemiologické situace. Je příkladem toho, že hasiči dobrovolně plní nadstandardní úkoly a předvádějí zcela mimořádné nasazení. Kromě mobilního odběrového týmu byl zařazen rovněž do odběrové skupiny na hraničních přechodech, pracoval také na stálém odběrovém místě Karlovarské krajské nemocnice nebo v chirurgické ambulanci chebské nemocnice jako kvalifikovaný personál. Denně byl vystaven riziku onemocnění COVID – 19. Díky disciplinovanosti a odbornému výcviku však zůstal zdráv a naplno se tak mohl věnovat pomoci obyvatelům Karlovarského kraje.

Petr Gottfried
Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje

Dlouholetý vedoucí pracoviště záchranky v Sokolově, za svou kariéru záchranáře zachránil nespočet lidských životů. Sám musel v soukromí během loňského roku čelit brutálnímu napadení trojice násilníků, i nadále však pokračuje v práci a díky své profesionalitě a odborným znalostem pomáhá k záchraně zdraví a života lidí v ohrožení.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy