Mariánskolázeňsko: Od komína se požár rozšířil do podlahy domu

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pondělí dopoledne u požáru rodinného domu v obci Rájov u Mnichova na Mariánskolázeňsku. Hořelo zde v podlaze v půdním prostoru. Podle vyšetřovatele požáru se oheň do podlahy rozšířil ze spalinové cesty. Hasiči museli část podlahy rozebrat, na hašení požáru, které se šířil podlahou do dalších prostorů, použili i speciální zařízení Cobra.

dezinfekce

Požár se podařilo zlikvidovat za dvě hodiny, dům prochází rekonstrukcí, odhadnutá škoda je tak nízká. V pondělí ve večerních hodinách pak hasiči zasahovali u podobného požáru, tentokrát v Dolních Pochlovicích u Kynšperka nad Ohří. Také zde se požár rozšířil ze spalinové cesty. Hasiči rovněž museli rozebrat část podlahy. V uplynulém víkendu pak hasiči dvakrát zasahovali u hořících sazí v komíně, a to v Teplé a Dasnicích.

Prevence spalinové cesty je velmi důležitá. Pouze správná prevence může zabránit vzniku požáru sazí v komínech, kdy může poměrně snadno dojít k rozšíření požáru i mimo komín. Základem je správně postavená spalinová cesta, která není poškozená a je zrevidována odborníkem. Stejně důležité jsou pak pravidelné kontroly a čištění, které může za dodržení daných podmínek provádět i sám majitel objektu. V neposlední řadě je pak důležité správné používání, tedy například výběr správného topidla. V případě zanedbání některých povinností při užívání spalinové cesty hrozí již zmíněný vznik požáru, jeho rozšíření a způsobení velkých škod. Následně špatná a především neprokázaná údržba může ovlivnit i případné pojistné plnění.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 03.02.2022 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy