Mariánské Lázně: Za muzeem bylo instalováno torzo Letící ženy

Dne 28.5.2020 dopoledne bylo za muzeem instalováno torzo Letící ženy českého akademického sochaře Jana Hány z původního památníku Vítězství, které bylo dosud deponováno v areálu TDS.

dezinfekce

Původní 14 metrů vysoký monument byl odlit v Maďarsku a odhalen za účasti 6000 občanů Mariánských Lázní v květnu roku 1976 v místech dnešního sousoší monarchů. Ještě dříve zde stávala od roku 1952 socha J. V. Stalina a před ním socha starosty A. Herziga z roku 1913. Instalace je prvním krokem k úpravě tohoto zapomenutého prostoru u cesty do Geoparku. Postupně by toto místo mělo dostat parkový ráz a měly by zde být instalovány i další artefakty, např. socha „Vilioncellistka,“ která stávala v parku naproti Novým Lázním, deska z bývalého památníku J. W. Goetha atd. Postupně přibudou i doprovodné texty o osudech zrušených pomníků.

Co se týče sochy „Tři múzy“ od slavného českého sochaře ?lbrama Zoubka, která byla vedle Lesního pramene, pan starosta Martin Kalina uvedl, že výdaj na opravu je veden jako zbytný a v letošním roce se provádět nebude. 


Zdroj: KIS Mariánské Lázně

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy